c S

Storitve v zvezi z nepremičnino na Hrvaškem in obračun DDV

26.10.2021

Slovensko podjetje (davčni zavezanec) je opravilo storitve na nepremičnini - apartmaju, katerega lastnik je Hrvaško podjetje (davčni zavezanec). Nepremičnina se nahaja na Hrvaškem. Na računu ni zaračunanega DDV in ni uporabljena klavzula - storitve v zvezi z nepremičnino 27. člen ZDDV-1

Zanima nas, kako pravilno izstavimo račun za material in opremo, ki bosta vgrajena oziroma postavljena v apartma. Slovensko podjetje nabavi material in opremo v Sloveniji in proda Hrvaškemu podjetju (lastniku apartmaja).

Odgovor

Pojasnili ste, da bo slovensko podjetje na Hrvaškem opravilo storitve v zvezi z nepremičnino. V tem primeru je pravilno, da na računu za storitve slovenskega DDV ne obračunate in se sklicujete na 27. člen ZDDV-1. Ker nepremičnina leži na Hrvaškem, so namreč takšne storitve predmet obdavčitve s hrvaškim DDV (PDV) in ne s slovenskim DDV. Vendar pa s sklicevanjem na 27. člen ZDDV-1 »rešite« slovenski DDV vidik. Treba pa bi bilo preveriti še hrvaški DDV vidik. In sicer obstaja verjetnost, da bi moralo slovensko podjetje zaradi izvajanja teh storitev pridobiti hrvaško DDV številko in stranki izstaviti račun pod hrvaško DDV številko. Ali bi slovensko podjetje res moralo pridobiti hrvaško DDV številko ali ne (ob upoštevanju, da storitev zaračuna hrvaškemu davčnemu zavezancu, ki ima veljavno hrvaško DDV številko), bi bilo treba preveriti s hrvaškimi davčnimi svetovalci.

Pri prodaji materiala in opreme hrvaškemu davčnemu zavezancu lahko uporabite oprostitev, ki velja za dobave blaga znotraj EU. Pri tem morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

-  hrvaški kupec mora imeti veljavno hrvaško DDV številko,

-  slovensko podjetje mora razpolagati z dokazilom, da je bil material/oprema dostavljen iz Slovenije na Hrvaško,

-  pomembno je še, da gre res za material in opremo, ki se samo dobavi hrvaškemu kupcu in ne gre za material in opremo, katerega slovensko podjetje uporabi pri izvajanju svoje storitve oz. ga slovensko podjetje samo (in ne hrvaški kupec) montira na Hrvaškem.

Če slovensko podjetje res samo dostavi material/opremo na Hrvaško davčnemu zavezancu z veljavno hrvaško DDV številko, hkrati pa razpolaga z dokazilom o dostavi, potem na računu ne obračuna DDV, pri tem pa se sklicuje na 46. člen ZDDV-1. Takšno dobavo znotraj EU je treba poročati v obrazcu DDV-O v polju 12 in v obrazcu RP-O v stolpcu A3.

Če bo slovensko podjetje material in opremo uporabilo v okviru opravljene storitve, potem se dobava blaga in opravljena storitev štejeta kot enotna transakcija, ki se obdavči kot storitev v zvezi z nepremičnino (npr. dobava in montaža stavbnega pohištva). V tem primeru je DDV obravnava takšna kot opisano v prvem odstavku in je treba preveriti, ali obstaja obveznost DDV registracije na Hrvaškem.


Oglejte si še druge članke s področja Davka na dodano vrednost

PRIJAVITE  SE

Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.


Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.