c S
Izračun odpravnine pri delavcu zaposlenem za določen čas 06.04.2021 Kolikor razumemo, se pri prenehanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas odpravnino računa sorazmerno za vsak mesec dela. Pri zaposlenem, ki je sklenil pogodbo pogodbo o zaposlitvi s 1.1.2021 bomo to prekinili s 5. marcem 2021. Zanima nas, ali 1/5 potem izračunamo iz bruto plače za mesec januar?

V skladu s 3. odstavkom 79. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) delavec, ki mu preneha pogodba o zaposlitvi za določen čas po prvem odstavku tega člena, ima pravico do odpravnine. Pravice do odpravnine pa nima delavec v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, če gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca, v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu, ter v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje javnih del oziroma prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je bila sklenjena zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom.

Nadalje tretji in četrti odstavek 79. člena ZDR-1 določata osnovo in delež za odmero odpravnine. V skladu s tretjim odstavkom 79. člena ZDR-1 je osnova za odmero odpravnine je povprečna mesečna plača delavca za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas.

Nadalje pa je določeno, da v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je sklenjena za eno leto ali manj, ima delavec pravico do odpravnine v višini 1/5 osnove.

Glede na vaš primer, torej delavcu ne odmerite odpravnine glede na bruto plačo v mesecu januarju 2021, temveč upoštevate povprečje obdobja dela pred prenehanjem, torej povprečje januarja in februarja. To povprečje predstavlja osnovo za izračun odpravnine. Delavcu pa pripada konkretno delež 1/5 osnove, ker je bila pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena za manj kot eno leto.


Oglejte si še druge članke s področja Delovna razmerja

PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom

Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.