c S
Avansni račun 30.03.2021 Naša stalna praksa je, da od dobavitelja, ki je registriran davčni zavezanec v Sloveniji, v primeru predplačila, ko gre za različno obdobje od dobave blaga, zahtevamo avansni račun, in sicer zaradi poročanja DDV. Dobavitelj nam avansnega računa noče poslati, ali ga upravičeno zahtevamo?

Lahko sicer prosite za avansni račun, vendar pa vam ga izdajatelj ni dolžan dati.

Za  izdajatelja je obveza, da mora obračunati DDV, na dan prejema plačila, če je plačilo prejeto pred dobavo (5. odstavek 33. člena ZDDV-1). V vašem primeru mora dobavitelj obračunati svoj izhodni DDV v januarju. Nadalje 4. točka prvega odstavka 81. člena ZDDV-1 določa, da mora dobavitelj izdati račun tudi za vsako predplačilo, ki ga prejme.  Do te točke ugotovimo, da mora dobavitelj izdati avansni račun.

Vendar pa 144. člen PZDDV določa, da če davčni zavezanec še ni izdal računa za prejeto predplačilo (samo dejstvo, da je dobavitelj obračunal DDV še ne pomeni nujno, da je izdal avansni račun), vendar je do roka za predložitev obračuna DDV za davčno obdobje, v katerem je prejel predplačilo, izdal račun za opravljeno dobavo blaga ali storitev, mu ni treba izdati računa za predplačilo.

V vašem primeru je bila dobava 5.2. in na ta dan še ni potekel rok za oddajo DDV-O obračuna za januar in posledično zato dobavitelju ni treba izdati avansnega računa, mora pa obračunati izhodni DDV v januarju. To pomeni, da ni zakonske določbe na osnovi katere bi vi lahko zahtevali avansni račun.

Povsem svoje vprašanje pa je, kako naj dobavitelj obračuna izhodni DDV brez, da izda avansni račun. Ugibam, da je celo možno, da ga sistemsko izda, samo poslati ga noče, ker ga ne želi mogoče knjižiti. Razlikovati morate torej med njegovo obveznostjo, da DDV od vašega avansa poroča v januarju, in med tem, da vam ni dolžen poslati avansnega računa.

Če pogledamo s pragmatičnega vidika. Določba 144. člena PZDV je zaradi tega, da ni ogromno dokumentov, ki so sami sebi namen. Predpostavimo, da bi hipotetično dobavitelj izstavil 31.1. avansni račun, ki bi ga vi dobili 1.2. To pomeni, da bi bil za vas odbitek šele februarja, ker je odbitek vezan na datum prejema računa ali avansnega računa. Nato pa bi dobavitelj 5.2. izstavil račun ob dobavi, v katerem bi odštel že obračunan DDV od avansnega računa. Tako imate kot prejemnik spet dokument, ki pa ga ne smete upoštevati v DDV, če ste upoštevali že avansni račun. 

Oglejte si še druge članke s področja Davka na dodano vrednost


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom

Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!

Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.