c S
Odloženi prihodki – knjiženje 15.02.2021 Imamo primer prodaje na obroke. Podjetje proda stroj za večjo vrednost na 36 obrokov. Na računu ni navedeno,  koliko bo kupca stalo obročno financiranje stroja tako, da so vsi prihodki pripoznani kot prihodki od prodaje blaga, medtem ko so finančni prihodki skriti že v sami prodajni ceni tega stroja. Zanima nas, ali je to lahko problem?

Iz SRS vemo tole: Pripoznavanje prihodkov pri prodaji blaga na obroke SRS15.55 Če se blago prodaja na obroke se prihodki od prodaje pripoznajo samo v velikosti prodajne cene v trenutku prodaje. Obresti so vštete v posamezne obroke in se vštevajo med finančne prihodke v sorazmerju s preteklim obdobjem.


Odgovor

Če ste organizacija, ki se uvršča v srednje in velike morate upoštevati SRS 15, kar pomeni, da se upoštevajo prihodki glede dejansko stanje posameznega leta – stvar odločitve revizorjev. To pomeni razmejevanje (konto 291 ali konto 968). Pravilno ocenjujete SRS 15.55.

V primeru, da ste mikro ali majhna organizacija se sami odločite, kako boste takšne prihodke obravnavi ali v letu 2020 ali jih boste razmejili.

Knjižite: 087, 160 / 989
Obračun obresti: 989-1 / 989

Prenos letnih obračunanih obresti: 745 / 989-1


Oglejte si še druge članke s področja Osnovni pojmi in pripomočki knjigovodstva, računovodstva in revizije

PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!

Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.