c S
Prepoved odpuščanja iz poslovnega razloga pri delu s skrajšanim delovnim časom 21.01.2021 Delodajalec je delavcem odredil delo s skrajšanim delovnim časom. Nekaterim od junija do oktobra 2020, drugim pa od novembra do decembra 2020. Skrbi ga, da bo moral nekaj delavcev odpustiti iz poslovnega razloga. Ali obstajajo kakšne omejitve glede odpuščanja iz poslovnega razloga?

Ukrep dela s skrajšanim delovnim časom je namenjen ohranjanju zaposlitve. Pri tem institutu veljajo strožje omejitve glede odpuščanja iz poslovnega razloga kot pri čakanju na delo.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE) v prvi alineji drugega odstavka 18. člena določa, da delodajalec v obdobju prejemanja subvencije in še en mesec po tem obdobju ne sme začeti postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga delavcem, ki jim je odredil delo s skrajšanim delovnim časom. Delavcem, za katere delodajalec ne koristi ukrepa, lahko odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga, če ne gre za odpoved večjemu številu delavcev. Izjema velja, če je bil program razreševanja presežnih delavcev sprejet že pred 13. marcem 2020 in delodajalec za te delavce ni uveljavil subvencije po ZIUOOPE ali Zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP).Članek je v celoti na voljo v zbirki FinD-INFO:
Scortegagna-Kavčnik Nina, Prepoved odpuščanja iz poslovnega razloga pri delu s skrajšanim delovnim časom, Pravna praksa, št. 49-50, 2020.PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom

Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.