c S
Obračun DDV pri prevoznih storitvah iz Velike Britanije ob brexitu 15.01.2021 Zanima nas obračun DDV pri prevoznih storitvah, in sicer gre za slovenskega naročnika, prevoz iz VB - Slovenijo, status EU blaga - Calais (delitev prevozne storitve na del do EU in del do Slovenije). Del do EU oprostitev po 12.točki 1.odstavka 50.člena ZDDV-1, ostalo pa je lahko obdavčeno oz. neobdavčeno?

Kakšno dokazilo je potrebno, da se stroški prevoza od kraja vnosa na carinsko območje Unije do prvega namembnega kraja na ozemlju države članice uvoza vključijo v davčno osnovo blaga?

Odgovor:

V carinsko vrednost uvoženega blaga se med drugim vključijo prevozni stroški nastali do meje EU. ZDDV-1 določa, da je davčna osnova pri uvozu blaga carinska vrednost (s prevoznimi stroški do meje EU), kateri pa se prištejejo še nekateri drugi stroški, med drugim stroški prevoza, ki nastanejo do prvega namembnega kraja na ozemlju države uvoza, lahko pa tudi postranski stroški, ki nastanejo pri prevozu v drug namembni kraj na ozemlju EU, če je ta kraj znan v trenutku nastanka obdavčljivega dogodka (to je ob uvozu).

Kateri stroški so všteti v davčno osnovo pri uvozu blaga je navedeno na EUL (uvozni carinski deklaraciji). Prevoznik mora tako imeti EUL, na katerem lahko preveri, ali in kolikšen del prevoznih stroškov je že bil vključen v osnovo pri uvozu blaga. Če EUL nima, ne more zagotovo vedeti, kaj je že bilo vključeno v osnovo za DDV in kaj ne, zato mora obračunati DDV od celotne vrednosti prevoza. Prevoznik mora torej razpolagati s kopijo EUL.

Oglejte si še druge članke s področja Davka na dodano vrednost


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom

Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!
Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.