c S

Identifikacija za namene DDV ob ponovnem odprtju s.p.

06.10.2020

Samostojni podjetnik, ki je posloval v letu 2019 in dva meseca v letu 2020 je bil prostovoljni zavezanec za DDV.  V februarju leta 2020 je s.p. zaprl. Zanima ga, ali mora biti ob ponovnem odprtju  s.p. identificirati za namene DDV ali ne?

Na podlagi danih informacij predpostavljam, da ko se je s.p. februarja 2020 zaprl, da je tedaj prenehala tudi identifikacija za namene DDV. Če je tako, potem obstajata v primeru, da se s.p. ponovno odpre, naslednji dve možnosti:

-      S.p. čaka, da doseže prag za obvezno identifikacijo za DDV (50.000 EUR) in tik preden bi presegel ta prag, vloži zahtevek za DDV številko.

-      S.p. takoj vloži zahtevek za prostovoljno DDV identifikacijo.

Opozarjam še, da ZDDV-1 v devetem odstavku 94. člena določa naslednje: »V obdavčljiv promet iz prvega odstavka tega člena se pri fizični osebi všteva obdavčljiv promet, ki ga fizična oseba dosega iz naslova opravljanja neodvisne gospodarske dejavnosti (kot samostojni podjetnik, zasebnik oziroma fizična oseba).« To pomeni,da se v znesek 50.000 EUR všteva promet iz naslova opravljanja neodvisne gospodarske dejavnosti ne glede na to, v kakšni obliki fizična oseba to dejavnost opravlja – kot s.p., kot fizična oseba ali kot zasebnik.

Če zgornja predpostavka ni pravilna, prosim sporočite (npr. če je fizična oseba tudi po zaprtju s.p.-ja ostala zavezanka za DDV in zakaj).

Oglejte si še druge članke s področja Davka na dodano vrednost


PRIJAVITE  SE

Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom

Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!________________________________________
Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.