c S
DDV obravnava izposoje orodja 21.07.2020 Prejeli smo vprašanje naročnice, ki navaja da so od davčnega zavezanca iz Nizozemske prejeli račun za izposojo orodja. Nadalje navaja da bodo orodje vrnili. Naročnico zanima DDV obravnava predmetnega računa. Pri tem je naročnica dodala še, da je nizozemski davčni zavezanec na računu zapisal, da DDV ni obračunan skladno s 138.členom DDV Direktive. V nadaljevanju podajamo pojasnilo na zgornja vprašanja.

Najprej bi želeli opozoriti da imamo absolutno premalo podatkov za natančen in konkreten odgovor v konkretnem primeru. V kolikor bi želeli podati konkreten odgovor bi bilo namreč potrebno pogledati dokumentacijo in raziskati dejansko stanje. Posledično v nadaljevanju podajamo splošen nezavezujoč odgovor.

Iz zapisanega dejanskega stanja naročnice razumemo, da je slovenski davčni zavezanec najel orodje za določena obdobje, pri tem pa je bilo ves čas jasno in dogovorjeno da bo to orodje vrnil ter je bilo nesporno da gre za storitev najema orodja.

V kolikor navedeno drži, menimo da gre za storitev, ki bi jo skladno s slovensko DDV zakonodajo bilo potrebno obravnavati skladno s 25. členom ZDDV-1 (44. člen DDV Direktive).

Načeloma bi to pomenilo, da mora slovenski davčni zavezanec samoobračunati slovenski DDV ob prejemu računa nizozemskega davčnega zavezanca. V kolikor ima slovenski davčni zavezanec  pravico do 100 % odbitka DDV bi lahko v trenutku samoobračuna slovenskega DDV le to v celotni vrednosti obračunanega DDV tudi uveljavljal.

Naročnica navaja, da je nizozemski davčni zavezanec na računu navedel, da DDV ni obračunan skladno s 138. členom DDV Direktive.

Skladno s 138. členom DDV Direktive velja da Države članice oprostijo dobave blaga, ki ga prodajalec ali pridobitelj, ali druga oseba za njun račun odpošlje ali odpelje z ozemlja vsake od njih, vendar znotraj Skupnosti, opravljene za drugega davčnega zavezanca ali pravno osebo, ki ni davčni zavezanec, ki deluje kot taka v državi članici, ki ni država članica, v kateri se odpošiljanje ali prevoz blaga začne.

Razen zgoraj navedenega, 138.člen Direktive napotuje države članice da, pod določenimi pogoji, oprostijo tudi naslednje transakcije:

  • dobave novih prevoznih sredstev,
  • dobave trošarinskih izdelkov,
  • dobave blaga v obliki prenosa v drugo državo članico, za katere bi se priznale zgoraj navedene oprostitve, če bi bile opravljene za račun drugega davčnega zavezanca.

Slovenski zakonodajalec je 138.člen DDV Direktive povzel v 46. členu ZDDV-1, ki določa DDV obravnavo (oprostitev) tako imenovanih intra-komunitarnih dobava blaga v drugo državo članico. To pomeni, da, v kolikor so izpolnjeni pogoji, lahko davčni zavezanec iz ene države članice proda blago v drugo državo oproščeno plačila DDV, pri tem pa DDV samoobračuna pridobitelj blaga.

Izhajajoč iz zgoraj navedenega lahko zaključimo, da v primeru ko vsa dokumentacija in vsebina posla kaže na to, da gre za storitev najema orodja, menimo da bi bilo najverjetneje smiselno transakcijo obravnavati kot storitev in jo obravnavati po 25. členu ZDDV-1 oziroma 44. členu DDV Direktive. Se pa na tem mestu postavlja vprašanje zakaj je izdajatelj računa (nizozemski davčni zavezanec uporabil 138. člen DDV Direktive). Mogoče zato ker je šlo prvotno za dobavo blaga, kasneje pa si je slovenski davčni zavezanec premislil in bo orodje vrnil.? V tem primeru bi lahko bila mogoče ustrezna tudi uporaba 138. člena DDV Direktive.

Ne glede na uporabo člena direktive, pa menimo, da je predmetna transakcija, vsaj kakor izhaja iz zgoraj zapisanega dejanskega stanja, predmet slovenskega DDV (samoobračun slovenskega DDV).


Oglejte si še druge članke s področja Davka na dodano vrednost


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!

________________________________________
Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.