c S

Evidentiranje prodaje z možnostjo vračila blaga, ki povzročajo dodatne stroške

30.03.2020 MSRP 15 - Prihodki in SRS 15 - Prihodki prinašajo tudi nekaj sprememb oz. jasneje definirajo evidentiranje pogodbe, ki vsebujejo tudi možnost vračila kupljenega blaga. To se pogosto dogaja predvsem pri nakupih po internetu. Standardi veliko večjo pozornost posvečajo ocenjevanju in predvidevanju kako se bo pogodba uresničevala oz. oceni koliko takega blaga se bo dejansko vrnilo.

Temu se posveča pozornost predvsem zaradi tega, da se v pravilnem časovnem obdobju pripoznajo poslovni dogodki, ki bodo imeli končen učinek ob zaključku posla. Veliko se bomo morali ukvarjati z računovodskimi ocenami. Poglejmo primer v nadaljevanju:


Primer:

Podjetje, ki prodaja po pošti, je v opazovanem obdobju prodalo 200 proizvodov po 10 EUR za kos. Stroškovna cena posameznega proizvoda znaša 7 EUR. Določila prodaje kupcem omogočajo, da lahko v roku 30 dni brez navedbe razlogov vrnejo neuporabljeni proizvod, če z njim niso zadovoljni. Podjetje v tem primeru obljublja vrnitev kupnine v celoti. Podjetje na podlagi preteklih izkušanj ocenjuje, da bo vrnjenih 5% proizvodov (10 proizvodov). Dejansko je v roku 30 dni vrnjenih 8 proizvodov. Podjetju ob vračilu proizvodov nastanejo dodatni stroški zaradi prepakiranja. Ti stroški prepakiranja znašajo 10% prodajne cene vrnjenih proizvodov.

Članek s primerom knjižbe je v celoti na voljo v zbirki FinD-INFO >> mag. Darinka Kamenšek: Evidentiranje prodaje z možnostjo vračila blaga, ki povzročajo dodatne stroške


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Želite prebrati članek do konca?
Registriraj se in preberi celoten članek brezplačno.Avtor: mag. Darinka Kamenšek
Visoka šola za računovodstvo


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.