c S
Pridobitev blaga znotraj Unije in DDV obdavčitev 10.09.2019

Proizvodno podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo sanitarne tehnike dobavlja brizgane dele znotraj EU. Ker so deli izdelani samo za njih, morajo financirati tudi orodje, s katerimi se brizgajo deli, pri tem pa orodje ostane pri njihovem dobavitelju. Dobavitelj jim izda račun za izdelano orodje in brizgane dele. Razumejo, da bi moral biti kraj obdavčitve pri dobavitelju, ki to zavrača in meni, da gre za znotraj skupnostno dobavo  - s tem orodjem bodo proizvajali proizvode, ki jim jih bodo kasneje prodali. Zanima jih, ali gre za znotraj skupnostno pridobitev, ali naj knjižijo račun, kot da ta promet ni obdavčen v Sloveniji?

V skladu s 3. členom ZDDV-1 je so predmet obdavčitve z DDV pridobitve blaga znotraj Unije, ki jih na ozemlju Slovenje, opravi za plačilo davčni zavezanec v okviru svoje ekonomske dejavnosti ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, če je prodajalec davčni zavezanec v drugi državi članici, ki v skladu z zakonodajo te države članice ni oproščen obračunavanja DDV kot mali davčni zavezanec in ga ne zajema ureditev iz tretjega, četrtega ali desetega odstavka 20. člena ZDDV-1.

Torej določena transakcija se šteje kot pridobitev blaga znotraj EU, za katero mora prejemnik blaga obračunati DDV v Sloveniji, le če se blago prejme na ozemlju Slovenije. Blago mora torej biti fizično prepeljano iz druge države EU v Slovenijo. V vašem primeru orodje ni dostavljeno v Slovenijo, kar pomeni, da z vidika ZDDV-1 niste opravili pridobitve blaga v Sloveniji in tako niste dolžni napraviti samoobdavčitve. Menim tako, da zneska po računu za orodje ne vpišete v knjigo prejetih računov in v obračun DDV, saj se nanaša na dobavo blaga, ki je predmet obdavčitve s tujim DDV.

Kakšna je pravilna DDV obravnava prodaje orodja v Italiji, bi bilo treba preveriti z italijanskimi davčnimi svetovalci. Če bi bila situacija obratna in bi bilo v Sloveniji izdelano orodje prodano kupcu iz EU, pri čemer pa bi orodje ostalo na ozemlju Slovenije, bi moral slovenski dobavitelj obračunati DDV.

Če bo dobavitelj orodja, ki ostane na ozemlju Italije, prodajo orodja v Italiji poročal kot dobavo blaga znotraj EU, bo prišlo do razlike v poročanju za DDV namene med Italijo in Slovenijo, zaradi česar obstaja verjetnost, da vas bo kontaktiral davčni organ in zahteval obrazložitev razlike v poročanju.

Članek je v celoti na voljo v zbirki FinD-INFO >> Katja Wostner: Pridobitev blaga znotraj Unije in DDV obdavčitev


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z naročniškim imenom in geslom.

Želite prebrati članek do konca?
Registriraj se s testnim dostopom in preberi celoten članek brezplačno.