c S
Predlog davčnih sprememb predvidoma čez dva tedna na vladi 04.09.2019

Po napovedih Ministrstva za finance bo Vlada obravnavala predloge davčnih sprememb predvidoma 19. septembra. Glede na izhodiščne predloge je prišlo do nekaj sprememb. Nekoliko manjša bo razbremenitev pri dohodnini, nominalna obdavčitev dobičkov podjetij se v 2020 še ne bo zvišala.

Glede na izhodiščne predloge, predstavljene junija, je na podlagi javne obravnave in razprave med socialnimi partnerji prišlo do nekaterih sprememb.

V ponedeljek se je sestala pogajalska skupina Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri je finančno ministrstvo predstavilo najnovejše predloge ukrepov, s katerimi bi država v letu 2020 razbremenila delo in nekoliko dodatno obremenila kapital ter tako vsaj delno nadomestila izpad zaradi razbremenitve pri dohodnini.

Tako je predvidena malenkost manjša razbremenitev pri dohodnini. V drugem dohodninskem razredu bi se davčna stopnja s 34 odstotkov znižala le za eno odstotno točko namesto za dve. Medtem je v prvem in tretjem razredu še naprej predvideno znižanje stopnje na 26 oz. 39 odstotkov. Prav tako ostaja 50-odstotna obdavčitev za del letne davčne osnove nad 80.000 evrov.

Še naprej je predvideno zvišanje mej vseh petih davčnih razredov, dvig splošne olajšave, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci, s 3302,70 na 3500 evrov in spremembe pri dodatni splošni olajšavi, ki gredo spremembe v smeri, da se bo vsem dohodkom do višine 13.316,83 evra priznalo linearno zmanjšanje dodatne splošne olajšave glede na višino skupnega dohodka.

Na strani nekoliko povečane obremenitve kapitala je še naprej predvidena uvedba minimalne efektivne stopnje davka na dohodek pravnih oseb pri sedmih odstotkih ter zvišanje stopnje obdavčitve kapitalskih dobičkov s 25 na 27,5 odstotka.

Je pa ministrstvo, najverjetneje tudi v luči trenutnih negotovih gospodarskih razmer, predvidelo, da se nominalna stopnja davka na dohodek pravnih oseb prihodnje leto še ne bi dvignila z 19 odstotkov na predvidenih 20 odstotkov. Razumeti je, da se bodo socialni partnerji glede davčne obravnave dobičkov podjetij v letih po 2020 še pogovarjali.

Prihodnje leto ne bo niti sprememb obdavčitve poslovne uspešnosti. Znesek izplačil zaposlenim do 100 odstotkov povprečne mesečne plače tako ostaja oproščen plačila dohodnine.

Pogajalska skupina se je po navedbah finančnega ministrstva strinjala, da so ukrepi na davčnem področju primerni za obravnavo na seji ESS, ki bo predvidoma v naslednjih dneh.

Predlogi bodo nato na vladi predvidoma obravnavani 19. septembra so dodali in napovedali še, da bo pogajalska skupina ESS z delom glede nadaljnjih sprememb na davčnem področju v 2021 nadaljevala po objavi spomladanske gospodarske napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj prihodnje leto.

Oglejte si še druge članke s področja Gospodarsko pravne zadeve


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Ste pozabili geslo?
Želite postati nov uporabnik?Vir: STA