c S
Industrijska revolucija 4.0 nas postavlja pred odločitve 05.07.2019

Letos mineva tri desetletja od padca Berlinskega zidu in s tem začetka združevanja obeh delov Evrope. Ko brskam po zgodnjih otroških spominih, se mi hitro prikažejo slike različnosti Vzhodne in Zahodne Evrope. Na eni strani svobodni, razviti in bogati Zahod, na drugi strani pa zatirani, sivi in revni Vzhod.

Seveda ni bilo vse belo in črno, a divjanje čez Karavanke po pomaranče, kavo in čokolado ter kvaliteta trajnejših zahodnih dobrin potrjujejo bistveno razliko, ki je nastala po drugi svetovni vojni. Sam se namreč še vedno čudim nostalgiji nad stoenko in jugom, ki se v svoji življenjski dobi nista kaj prida spremenila, sočasno pa je potekala prava evolucija VW Golfa. Nazadnje so zmagali ekonomski motivi in ljudje so želeli tja, kjer se jim bo godilo bolje.

Seveda ni bilo vse belo in črno, a divjanje čez Karavanke po pomaranče, kavo in čokolado ter kvaliteta trajnejših zahodnih dobrin potrjujejo bistveno razliko, ki je nastala po drugi svetovni vojni. Sam se namreč še vedno čudim nostalgiji nad stoenko in jugom, ki se v svoji življenjski dobi nista kaj prida spremenila, sočasno pa je potekala prava evolucija VW Golfa. Nazadnje so zmagali ekonomski motivi in ljudje so želeli tja, kjer se jim bo godilo bolje.

O soobstoju različnih ekonomskih sistemov bi verjetno bolj koherenten odgovor ponudili antropologi, sociologi, filozofi, teologi in drugi, sam pa bi izpostavil en preprost element. Velike razlike nastanejo z zaporedjem majhnih zaostankov, ki jih je težko zaznati, z dobro propagando pa se jih zlahka zakrije. Kot primer bi lahko navedel "branjenje slovenskega interesa" v kontekstu telekomunikacij. Če bi slovenska država na začetku tisočletja prodala Telekom, bi s kupnino lahko financirala avtocestno omrežje. S tem bi ohranila finančno zmožnost, da bi (tudi med finančno krizo) izvedla modernizacijo železniške infrastrukture. Potrebna dokapitalizacija bančnega sektorja bi bila manjša, dolg države in davki bi bili nižji. Se spomnite domnevno začasnih "kriznih" višanj raznih davkov? Država bi bila s tem konkurenčnejša na globalnem trgu.

A o tem danes nihče ne govori, ker gre naši državi kljub napakam zelo dobro. V zadnjih treh desetletjih smo namreč tehnološko v veliki meri ujeli priključek k industrijski revoluciji 3.0. Ni zanemarljivo, da so naša podjetja odlično integrirana v nemško gospodarsko vrednostno verigo.

A Evropska komisija in druge mednarodne inštitucije že razglašajo, da smo vstopili v novo industrijsko revolucijo (4.0). Zdi pa se, da Evropa bolj govori o tem, kot pa aktivno kreira prihodnost. Spomnim se namreč, kako so na neki konferenci vodilni večje nemške banke oglaševali svojo ekskurzijo po Silicijevi dolini, kjer so spoznavali moderno tehnologijo z namenom, da bi jo implementirali v svoje poslovne procese. Podoben vtis, da Evropa ni tista, ki sama odkriva novosti, dobim tudi pri razvoju nemške avtomobilske industrije, ki se trudi razviti popoln, kar se da avtonomen električni avtomobil. Hkrati pa pozabljajo na razvoj širšega koncepta prevoza v prihodnjem okolju telekomunikacij 5. generacije (5G). Kratkoročno se mi zdi praktično neverjetno, da bi bil računalnik z vso umetno inteligenco vred sposoben voziti avto kot človek. Če pa avto v okolju 5G komunicira z vsemi predmeti v svoji okolici, pa je avtonomni transport bližje, kot si mislimo. Če pri prvem konceptu načrtujemo v desetletjih, moramo v okolju 5G razmišljati v letih (vsaj v večjih urbanih okoljih).

Niso pa vse evropske države v zaostanku. Španija je nedavno napovedala zagon poskusnega sistema 5G v večjih mestih. Vendar pa naj bi implementacijo vodil kitajski mega-sistem Huawei, ne pa Nokia ali Ericsson, ki imata domicil v EU. Ob omembi kitajske multinacionalke se hitro spomnimo konflikta zaradi aretacije njene finančne direktorice Meng Wanzhou v Kanadi in eskalacije napetosti na relaciji ZDA-Kitajska. Da zgodba nikakor ni nedolžna, jasno pokaže odločitev ZDA, da bodo sistem 5G razvili sami in se kitajskega znanja ne bodo dotikali. Nekateri tehnološki analitiki ocenjujejo, da so Kitajci pri tem vsaj dve leti pred Američani, Evrope pa bojda sploh ni na zemljevidu.

Ali je to zametek nove železne zavese, je v tem trenutku še težko oceniti. Jasno pa je, da se približujemo koncu globalne romantike, pri čemer pa bo težko sedeti na več stolih. Treba bo namreč "ugrizniti v kislo jabolko" in gospodarstvo preusmeriti k višji dodani vrednosti, da bo lahko sodelovalo v tehnološki revoluciji 4.0. Brez tega se nam lahko zgodi, da bo naša nadpovprečna gospodarska rast zadnjih let izpuhtela. Če bomo izbrali napačno, se lahko vrnemo v čase, ko smo pogledovali čez mejo in občudovali blaginjo na drugi strani.


Oglejte si še druge članke s področja Poslovne poti in stranpoti


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Ste pozabili geslo?
Želite postati nov uporabnik?

Avtor: Primož Cencelj: Industrijska revolucija 4.0 nas postavlja pred odločitve, Pravna praksa, 2019/ 24-25.