c S
Obdavčitev storitev na Hrvaškem 02.04.2019 Prejeli smo vprašanje naročnice, ki navaja, da samostojni podjetnik, ki ni identificiran za namene DDV v Sloveniji, opravlja storitve na Hrvaškem. Natančneje, samostojni podjetnik v imenu apartmajske hiše oddaja sobe na Hrvaškem. Naročnico zanima kako pravilno izdati račun apartmajski hiši na Hrvaškem. Pojasnilo podajamo v nadaljevanju.

Skladno s 27. členom ZDDV-1 je kraj opravljanja storitev v zvezi z nepremičninami, vključno s:

  • storitvami strokovnjakov in nepremičninskih posrednikov,
  • nastanitvijo v hotelih ali podobnih nastanitvenih obratih,
  • nastanitvijo v počitniških domovih, počitniških kampih ali
  • nastanitvijo na prostorih, namenjenih kampiranju,
  • dodeljevanjem pravic do uporabe nepremičnin in storitvami za pripravo in koordinacijo gradbenih del, kot so storitve arhitektov in podjetij, ki zagotavljajo nadzor na kraju samem, kraj, kjer se nepremičnina nahaja.

Razumemo, da gre v vašem primeru za storitev oddajanje počitniške nepremičnine v najem, in sicer v imenu apartmajske hiše. Posledično in upoštevajoč zgoraj navedeno razumemo, da gre v vašem primeru za storitev povezano z nepremičnino. Z drugimi besedami, razumemo, da gre za storitev na nepremičnini, ki je, skladno s 27. členom ZDDV-1, predmet DDV v državi kjer nepremičnina leži.

Razumemo, da nepremičnina leži na Hrvaškem, kar posledično pomeni, da je vaša storitev najverjetneje predmet hrvaške DDV zakonodaje.

Izhajajoč iz zgoraj navedenega predlagamo, da preverite ali ste zavezani k registraciji za namene DDV na Hrvaškem. V kolikor ste, je potrebno tudi pri izdaji računa upoštevati hrvaško DDV zakonodajo.

V kolikor pa niste zavezani k registraciji za namene DDV na Hrvaškem, je potrebno izdati račun skladno s slovensko DDV zakonodajo.

Glede na to, da niste zapisali ali je vaša stranka, torej apartmajska hiša na Hrvaškem pravna ali fizična oseba oziroma, zavezanec za namene DDV na Hrvaškem ali ne, lahko v zvezi z izdajo računa po slovenski DDV zakonodaji zapišemo, da je račun potrebno izdati skladno s 82. členom ZDDV-1 ali skladno s 83. členom ZDDV-1. 82. člen ZDDV-1 predpisuje sestavine računa za pravne osebe, 83. člen ZDDV-1 pa določa kdaj lahko zavezanci izdajo poenostavljen račun in katere so obvezne sestavine poenostavljenega računa.

Izhajajoč iz zgoraj navedenega lahko zaključimo, da je za vas pomembno, da najprej preverite morebitne obveznosti z vidika davkov na Hrvaškem. Kolikor je nam znano, imajo na Hrvaškem poseben sistem za sobodajalce, kot jih imenujejo. Slednji vključuje tudi identifikacijo za namene DDV. Ker nismo pristojni za razlago hrvaške zakonodaje, je slednje nujno preveriti pri hrvaških davčnih svetovalcih ali hrvaškem davčnem organu.

V prvem koraku je namreč za vas pomembno ali je vaša storitev, po hrvaški DDV zakonodaji, dejansko storitev povezana z nepremičnino na Hrvaškem ali ne. V kolikor se izkaže da je, je za vas pomembno ugotoviti kakšne so vaše davčne obveznosti na Hrvaškem. Če se izkaže da ne gre za storitev povezano z nepremičnino, pa je potrebno pri izdaji računa upoštevati slovensko DDV zakonodajo, kot zapisano zgoraj.

Oglejte si še druge članke s področja Davka na dodano vrednost


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Ste pozabili geslo?
Želite postati nov uporabnik?