c S
Splošna dohodninska olajšava in obračun akontacije dohodnine pri s. p.
Klemen Šivic Davčni svetovalec (TAXGROUP) ksivic@taxgroup.si
26.03.2019

Samostojna podjetnica je bila do 1.10.2018 študentka inr je preko študentskega servisa opravila dela v višini 2.824,27 eur bruto, prispevki pa so znašali 437,77 eur.  Od 1.10.2019 je odprta obratovalnico. Sedaj nas zanima splošna dohodninska olajšava pri s. p. , ali lahko pri obračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto 2018 upoštevamo sorazmerni delež splošne olajšave (3 mesece).

Mnenje

Upravičenost do uveljavljanja splošnih in posebnih davčnih olajšav za zavezance ureja Zakon o dohodnini (ZDoh-2) v členih od 111. do 118.

Fizična oseba, ki je pričela z opravljanjem dejavnosti sredi leta, pri čemer davčno osnovo ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov v obračunu akontacije dohodnine iz dejavnosti upošteva v sorazmernem delu glede na število mesecev, ki jih vsebuje obdobje, za katerega se predlaga obračun. V primerih, ko se dejavnost ne opravlja celotno davčno leto se morata torej upravičenost do olajšave in višina olajšave določiti na podlagi upoštevanja preračunanih mej razredov in višine olajšave glede na število mesecev opravljanja dejavnosti.

Omenjeno velja zgolj za uveljavljanje olajšav v obračunu davka (dohodnine) od dohodka iz dejavnosti. Fizična oseba, ki opravlja dejavnost bo prejela letni informativni izračun dohodnine v katerem mora FURS upoštevati vse olajšave (do katerih je zavezanec upravičen na podlagi 111. do 118. člena ZDoh-2) na letni ravni. Lahko se torej zgodi, da bo podjetnica v obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti uveljavila precej nižji znesek olajšave do katerega bo upravičena na letni dohodninski osnovi. Tako bo (verjetno) na letni ravni preostali (sorazmerni) del olajšave »pokril« večji del doseženega dobička iz opravljanja dejavnosti. Sorazmerni del olajšave se upošteva torej zgolj za namene priprave obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Več o uveljavljanju olajšav v obračunu dohodnine iz dejavnosti je mogoče najti v Pravilniku o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

Oglejte si še druge članke s področja Davčne olajšave


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Ste pozabili geslo?
Želite postati nov uporabnik?