c S

DDV pri prefakturiranju stroškov

11.07.2017

Lastnik nepremičnine je prejel račun za električno energijo; ta strošek je zaračunal (prefakturiral) naprej upravniku in mu dodal DDV. Ali je lastnik upravičeno pribil DDV?

Navedli ste, da je davčni zavezanec, lastnik stavbe, prejel račun za električno energijo v skupnih prostorih stavbe, v kateri so najemniki, ki električno energijo dejansko uporabljajo in plačujejo. Račun elektropodjetja je naslovljen na lastnika, ki ima z njim sklenjeno pogodbo za dobavo električne energije, zato je račun plačal in strošek zaračunal naprej vam kot upravniku stavbe, ki boste stroške porazdeliti med uporabnike.

Ker se račun glasi na lastnika, se za namene DDV šteje, da je kot naslovnik računa električno energijo prejel in jo v nadaljevanju sam dobavil, iz česar sledi, da od opravljene transakcije obračuna DDV, od prejetega računa pa vstopni DDV odbija.

Ker omenjate, da delujete kot upravnik, ki blago in storitve praviloma nabavlja v imenu in za račun najemnikov, menimo, da bi se lastnikov račun moral glasiti na skupnost najemnikov in biti poslan vam kot upravniku, ki boste v nadaljevanju ta strošek prerazdelili (prefakturirali) med najemnike v bruto znesku (enako kot če bi račun, naslovljen na skupnost najemnikov, prejeli kot upravnik neposredno od dobavitelja elektrike).

Kot pravi Pravilnik o izvajanju ZDDV-1, so storitve in dobave blaga v zvezi z najemom, če jih upravnik stavbe le prerazdeli najemnikom, neobdavčljive.

Na računu, izdanem najemnikom za stroške, upravnik ne obračuna DDV. V zvezi s tem se sklicuje na določbo točke c) 6. odstavka 36. člena.

Oglejte si še druge članke s področja Davka na dodano vrednost

PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Ste pozabili geslo?

Želite postati registriran uporabnik?

 

Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.