c S
Izdaja računa za storitve, opravljene za nezavezanca 14.03.2017

Podjetje ima posebno identifikacijsko številko za DDV na podlagi storitev, ki jih opravlja v EU in izdaja račune brez DDV s prevalitvijo vsem, ki so registrirani v EU. Pri izdaji računa za opravljeno delo italijanskemu javnemu inštitutu pa se je pojavila težava, saj le-ta nima ID za DDV, tako računa ne morejo izstaviti. Kaj naj storijo, da bodo temu inštitutu pravilno fakturirali?

Namreč, ta oblika društva v Italiji nima niti identifikacijske številke za DDV niti posebne številke za DDV. Računa s slovenskim DDV-jem oziroma brez njega ne moremo izstaviti, ker smo registrirani za vrsto prevalitve DDV na EU samo tistim, ki imajo identifikacijsko številko za DDV, račun brez DDV-ja pa lahko izstavimo le v Sloveniji komerkoli, kjer smo mali davčni zavezanec.

Prejemnik storitev nam je sporočil, da pričakuje fakturo s slovenskim DDV-jem, ker sami niso registrirani kot davčni zavezanci.

Mnenje

Mali davčni zavezanec, ki opravlja storitve za naročnike iz EU, je dolžan pridobiti posebno številko za DDV za primere, ko je prejemnik storitev davčni zavezanec in se v skladu s 1. odstavkom 25. člena ZDDV-1 kraj obdavčitve prenese v državo sedeža prejemnika. Na podlagi posebne številke za DDV mali zavezanec lahko poroča opravljene transakcije, davčni organi pa preverjajo, ali je prejemnik obračunal DDV v domači državi.

Kadar prejemnik iz druge države članice EU nima statusa davčnega zavezanca (ni identificiran niti s splošno niti ni zavezan pridobiti posebne številke za DDV), se uporabi 2. odstavek 25. člena zakona, v skladu s katerim je kraj obdavčitve v državi sedeža zavezanca, ki storitev opravi. V vašem primeru je to Slovenija. Za transakcije, ki jih mali davčni zavezanec opravi na ozemlju Slovenije, pa velja, da so oproščene plačila DDV na podlagi statusa dobavitelja (mali zavezanec).

Mali zavezanec, ki opravi storitev za prejemnika s sedežem v EU, ki ni davčni zavezanec, in če ne gre za storitev, za katero bi veljalo katero od posebnih pravil za določanje kraja obdavčitve, torej izda račun, na katerem ne obračuna DDV. Pri tem se sklicuje na oprostitev na podlagi svojega statusa, torej na 1. odstavek 94. člena ZDDV-1.

Oglejte si še druge članke s področja Davka na dodano vrednost

PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Ste pozabili geslo?

Želite postati registriran uporabnik?