c S

Kraj obdavčitve storitev organizacije sejma

17.11.2015
Podjetje se bo udeležilo sejma v Švici. Za vso organizacijo in ureditev prostora na sejmu bo poskrbela povezana družba iz Švice, ki jim je poslala račun za tretjino stroškov udeležbe na sejmu; račun je brez DDV. Podjetje bo račun knjižilo na stroške sejmov, pri tem jih zanima, ali je račun predmet davčnih knjig oziroma ali bi morali opraviti samoobdavčitev.

V skladu z 29. členom ZDDV-1 je kraj opravljanja storitev v zvezi z vstopninami za kulturne, umetnostne, športne, znanstvene, izobraževalne, zabavne ali podobne prireditve, kot so sejmi in razstave, vključno s pomožnimi storitvami, povezanimi z vstopninami, ki se opravijo davčnemu zavezancu, tam, kjer te prireditve dejansko potekajo.

Storitve organizacije sejmov s to določbo niso zajete, zaradi česar menimo, da se kraj obdavčitve zanje določa po splošnem pravilu 25. člena ZDDV-1, ki pravi, da se DDV plača tam, kjer ima sedež svoje dejavnosti prejemnik storitve.

V tej zvezi in na podlagi 3. točke 1. odstavka 76. člena ZDDV-1 mora DDV plačati prejemnik, če storitve opravi davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža. DDV se obračuna po načelu samoobdavčitve.

Kot je mogoče razumeti iz vprašanja, so bile storitve organizacije zaračunane in bodo plačane vnaprej. Zakon v 5. odstavku 33. člena določa, da je DDV treba obračunati na dan prejema predplačila, ne pa tudi, da se DDV obračuna na dan, ko je predplačilo dano. Ne glede na to je DDV na podlagi smiselne uporabe omenjene določbe v takem primeru treba obračunati na dan, ko je predplačilo dano. Niti zakon niti pravilnik nikjer ne določata, da bi za storitve, prejete od davčnega zavezanca iz druge države, veljala izjema pri obračunu DDV na podlagi danega predplačila.

Oglejte si še druge članke s področja Davka na dodano vrednost


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Ste pozabili geslo?

Želite postati nov uporabnik?


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.