c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Februar 2023, številka 08 / letnik XV.
 
V prvi polovici leta se številnim slovenskim delavcem obeta povišanje plač, saj dve tretjini delodajalcev napovedujeta zvišanje plač do poletja. Slovenija je včeraj izvedla dodatno izdajo 30-letne obveznice RS85, ki zapade oktobra 2050, v višini 200 milijonov evrov. S tem se je njena skupna nominalna vrednost povečala na 1,85 milijarde evrov, so sporočili z ministrstva za finance.

V današnjem tedniku v osrednji temi objavljamo članek Posebna osebna olajšava za mlade do 29. leta, v katerem predstavljamo popolnoma novo davčno olajšavo za mlade v višini 1.300 evrov letno.

SURS je objavil višino povprečne mesečne plače za leto 2022, ki znaša 2.023,92 evra bruto oziroma 1.318,64 evra neto. AJPES pa sporoča, da je na voljo aplikacija za predložitev premoženjskih bilanc.

Imate nepremičnine, ki jih oddajate? 28. februar 2023 je skrajni rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem v letu 2022.

FURS po elektronski pošti obvešča zavezance naj potrdijo elektronski naslov za eVročanje. V zadnjem tednu so izdali tudi nekaj sprememb v pojasnilih, med drugim Splošno o davku od dohodkov pravnih oseb, Obresti, dividende in dobiček iz kapitala in Osnovna kmetijska in osnovna gozdarska dejavnost z vidika identifikacije za namene DDV ter pravica do uveljavljanja pavšalnega nadomestila, ostale spremembe pa najdete v zbirki Pojasnila FURS.

Najbolj brani članki na portalu v zadnjem tednu so bili: DDV obravnava oddaje nepremičnine v najem fizični osebi, Pravno varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, Prijava na javni razpis - subvencioniranje obresti za najeta posojila, Poročanje podatkov na obračunu REK-O po ZPGOPEK in Poslovanje podjetij s potrošniki po novem ZVPot-1.

Vabimo vas k prijavi na spletna seminarja: Minimalna plača v letu 2023 z Jasmino Malnar Molek (28. februarja 2023) in Letni dopust in regres (16. marca 2023) s Tanjo Bohl. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› POMEMBNO IZ ROKOVNIKA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Ukrepi za omilitev draginje
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Posebna osebna olajšava za mlade do 29. leta    
Mojca Müller
   
Novela ZDoh-2AA z davčnim letom 2023 uvaja popolnoma novo davčno olajšavo za mlade do dopolnjenega 29. leta, v višini 1.300 evrov letno.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Pravno varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi
Posebno varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi uživajo predstavniki delavcev, delavci pred upokojitvijo, starši in invalidi ter odsotni z dela zaradi bolezni.

>> Višji urna postavka in znesek dohodka za delo upokojencev
S 1. marcem bosta uveljavljeni zvišani najnižja bruto urna postavka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev in omejitev za to delo v koledarskem letu 2023. Postavka bo znašala 6,92 evra bruto, obseg dela pa bo omejen na 10.346,52 evra bruto, so sporočili z ministrstva za delo. Novi zneski so posledica uskladitve z minimalno plačo.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Znani so podatki o povprečni mesečni plači za december 2022 in za leto 2022
V podatkovni bazi Statističnega urada RS so na voljo končni in podrobneje razčlenjeni podatki o povprečni mesečni plači za december 2022 in za leto 2022, ki znaša 2023,92 evra bruto oz. 1.318,64 evra neto. Objavljeni so tudi podatke o povprečni mesečni plači zaposlenih v invalidskih podjetjih za leto 2022.

>> Prijava na javni razpis – subvencioniranje obresti za najeta posojila
Ena od oblik državne pomoči je tudi subvencioniranje obrestne mere pri prejetih posojilih. Vlagatelji se lahko prijavijo na razpise javnih skladov (npr. za garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere). Predmet so garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere, ki jih skladi običajno razpisujejo v sodelovanju z različnimi bankami z namenom zagotavljati ugodno financiranje MSP, ter s tem omogočiti hitrejše, lažje, predvsem pa ugodnejše pridobivanje bančnih kreditov MSP.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> FURS: Poročanje podatkov na obračunu REK-O po ZPGOPEK
Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK) v 21. členu ureja možnost delnega povračila nadomestila plač zaradi skrajšanega polnega delovnega časa in v 35. členu delno povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Možna oddaja vlog za pomoč zaradi visokih povišanj cen energentov v 2023 na podlagi ZPGOPEK od 21. 2. 2023
Z 21. februarjem 2023 bodo upravičenci lahko oddali elektronsko vlogo za pridobitev nepovratnih sredstev zaradi visokih povišanj cen energentov v 2023 v skladu z Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Spletna aplikacija za pripravo in oddajo elektronskih vlog bo odprta od 21. februarja 2023, od 12. ure in vse do 28. februarja 2023, do 12. ure, ko se zapre in oddaja vlog ne bo več možna.

>> Število izdanih računov v nekaterih dejavnostih znatno upadlo
Vlada se je pri predlogu novele > Zakona o davčnem potrjevanju računov, ki uvaja ponovno obvezno izročanje računov, naslonila tudi na trende gibanja števila računov. Najnovejši podatki kažejo, da je število davčno potrjenih računov v nekaterih dejavnostih, kritičnih z vidika sive ekonomije, med letoma 2019 in 2022 znatno upadlo.

>> DZ potrdil novelo zakona o javnem naročanju
Državni zbor je včeraj potrdil novelo > zakona o javnem naročanju, ki implementira odločbo ustavnega sodišča in tako razveljavlja ureditev na področju sankcioniranja kršitev v zvezi z delovnim časom in počitkom. Hkrati prinaša nekatere dopolnitve za večjo transparentnost in konkurenčnost postopkov javnega naročanja.

>> Obravnava čezmejnih delovnih migrantov v Zakonu o dohodnini skladna z ustavo
Ustavno sodišče je v začetku februarja letos odločilo o zahtevi skupine poslank in poslancev za ustavno presojo delov Zakona o dohodnini, ki urejajo davčno obravnavo čezmejnih delovnih migrantov. Ustavno sodišče je odločilo, da ta ureditev ni v neskladju z ustavo, in tako zavrnilo navedbe predlagateljev.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
14. februar 2023 Uredba o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo 
 
14. februar 2023 Zakon o državni upravi (ZDU-1) 
 
14. februar 2023 Zakon o kmetijstvu (ZKme-1) 
 
18. februar 2023 Sklep o določitvi višin nadomestila potnih stroškov in dodatka za prevoz 
 
18. februar 2023 Zakon o finančni upravi (ZFU) 
 
18. februar 2023 Uredba o določitvi višine dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2023 
 
18. februar 2023 Uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije 
 
18. februar 2023 Pravilnik o izračunu standardnega prihodka kmetijskih gospodarstev 
 
1. marec 2023 Odredba o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 20 - 22/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Dve tretjini delodajalcev napovedujeta zvišanje plač do poletja
V prvi polovici leta se številnim slovenskim delavcem obeta povišanje plač. Napoveduje ga 65,6 odstotka slovenskih delodajalcev, je objavila agencija za zaposlovanje Manpower Slovenija.

 
 
 
     

 

OBVESTILO

POMEMBNO IZ ROKOVNIKA

     
 
 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec februar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   28
 
Delovni dnevi:   19
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   160
 
Povprečna bruto plača za mesec december 2022:   2.159,40 €
 
in neto plača:   1.419,56 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.142,73 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.405,68 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Jasmina Malnar Molek
Minimalna plača v letu 2023 28.2.2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Letni dopust in regres 16.3.2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Lucija Uršič
Varstvo osebnih podatkov in novosti ZVOP-2 za računovodje 30.3.2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Poslovanje podjetij s potrošniki po novem ZVPot-1
Konec januarja je začela veljati novela zakona o varstvu potrošnikov, ki je slednjim prinesla še dodatne ugodnosti pri poslovanju s podjetji. Tudi novi zakon črpa svoje vsebinske rešitve iz temeljne premise varstva šibkejše stranke v pogodbenem odnosu in podjetjem nalaga še nekatere nove obveznosti pri poslovanju s potrošniki, oziroma nadgrajuje obstoječe.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.