c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Februar 2023, številka 07 / letnik XV.
 
Konec tega meseca bo finančni minister Klemen Boštjančič na koalicijskem vrhu predstavil težko pričakovana izhodišča za davčno reformo. Premoženje, plače, podjetja, potrošnja, kaj bo (bolj) obdavčeno? Statistični urad RS je včeraj sporočil, da je imela lani Slovenija 5,4-odstotno gospodarsko rast, ta pa je bila izrazitejša v prvi polovici leta. V zadnjem četrtletju se je nadaljevalo umirjanje aktivnosti, BDP se je povečal za 0,2 odstotka.

V današnjem tedniku v osrednji temi objavljamo članek Izračun razlike do minimalne plače na plačilni listi zaposlenega, v katerem so navedena pojasnila in praktični primeri obračuna razlike do minimalne plače po zakonu.

FURS opozarja podjetnike in podjetja naj ne pozabijo na oddajo obračuna DDPO in DohDej za leto 2022 in izpostavlja rok oddaje napovedi za Obresti, dobiček iz kapitala, dividende, najemnine, IFI do 28. februarja 2023. V zadnjem tednu so izdali nekaj novih pojasnil, ki jih navajamo v rubriki Davčne novosti in so na voljo v zbirki Pojasnila FURS.

Najbolj brani članki na portalu v zadnjem tednu so bili: Ali je izdani račun v pdf obliki ustrezna knjigovodska listina?, Odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi, Obdavčljiv promet z doseženo mejo za obvezen vstop v sistem DDV, Opravljanje športne vadbe z vidika DDV stopnje in bonitete v okviru promocije zdravja na delovnem mestu, Spodnji limit, količnik in osnova za nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in članek iz sodne prakse Imenovanje davčnega zastopnika.

Vabimo vas k prijavi na spletna seminarja: Minimalna plača v letu 2023 z Jasmino Malnar Molek (28. februarja) in Letni dopust in regres (16. marec) s Tanjo Bohl. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› POMEMBNO IZ ROKOVNIKA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Ukrepi za omilitev draginje
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Izračun razlike do minimalne plače na plačilni listi zaposlenega    
Simona Matko Počivalšek
   
Višino minimalne plače določa in opredeljuje Zakon o minimalni plači (ZMinP). Delavec, ki je zaposlen in opravlja delo za polni delovni čas mora v skladu s tem zakonom prejeti vsaj minimalno plačo, ki za leto 2023 za obdobje obračuna plače od 1.1.2023 do 31.12.2023 znaša 1.203,36 evrov. V primeru zaposlitve za sorazmerni delovni čas, delavcu pripada sorazmerni del višine minimalne plače opredeljene s tem zakonom.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi
Delodajalec ima več možnosti kako delavcu odpovedati pogodbo o zaposlitvi. Med drugim lahko delodajalec uporabi tudi odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi, pri tem pa se uporabljajo določbe ZDR-1, ki se nanašajo na redno odpoved pogodbe o zaposlitvi, kot to izhaja iz prvega odstavka 91. člena ZDR-1.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Ali je izdani račun v pdf obliki ustrezna knjigovodska listina?
Prejeli smo vprašanje naročnice, ki jo zanima ali so izdani računi v pdf obliki enakovredni papirnati obliki, in sicer z davčnega vidika. Nadalje naročnico zanima ali je skladno z davčno zakonodajo, da zavezanec pošilja račune preko elektronske pošte izključno samo v pdf obliki.

>> Zdravstveni zavodi po novem zavezani tudi k reviziji računovodskih izkazov
Konec minulega leta je bil sprejet Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva (ZNUNBZ), ki je z namenom uvedbe ukrepov za kvalitetnejše izvajanje zdravstvene dejavnosti posegel v številne zakonske podlage, ki med drugim določajo tudi izvajanje javnih naročil in plačilni rok. Sprejem ZNUNBZ pa je bil le dopolnitev določb Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (ZNUZSZS), ki velja od julija 2022.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Spodnji limit, količnik in osnova za nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja
ZZZS je posredoval nekaj pomembnih informacij s področja obračuna in refundacij nadomestil plač.

>> Obdavčljiv promet z doseženo mejo za obvezen vstop v sistem DDV
Ugotovili smo, da bi se morala naša stranka, ki opravlja zobotehnične storitve že v mesecu juniju registrirati za davčnega zavezanca, ker je z računom 30. 6. 2022 presegla 50.000 evrov prometa v obdobju 12 mesecev. Prosimo za nasvet in postopke, kaj narediti, da bo prav in se izognemo kazni.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Nova pravila o trošarini
V ponedeljek, 13. februarja so s posodobitvijo direktive o splošnem režimu za trošarine in s spremembami in dopolnitvami > Pravilnika o izvajanju Zakona o trošarinah v veljavo stopila nova pravila o trošarini. Skladno z njimi je obdavčitev alkohola, tobaka in energentov popolnoma digitalizirana po vsej EU.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. januar 2023 Minimalna zajamčena donosnost za obdobje od januarja do decembra 2023 
 
4. februar 2023 Pravilnik o registru ponudnikov storitev virtualnih valut 
 
7. februar 2023 Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK) 
 
8. februar 2023 Zakon o okrepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom Republike Slovenije za zagotavljanje izredne makrofinančne pomoči Ukrajini (ZOSRIMP) 
 
11. februar 2023 Uredba o izvajanju ukrepa izredna začasna podpora kmetom ter MSP, ki jih je vpliv ruske invazije na Ukrajino še posebej prizadel iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 
 
11. februar 2023 Sklep o določitvi višine nadomestila potnih stroškov pri izvrševanju dela v splošno korist 
 
11. februar 2023 Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost 
 
18. februar 2023 Pravilnik o načinu hrambe in vračilu zasežene gotovine 
 
18. februar 2023 Zakon o finančni upravi (ZFU) 
 
21. februar 2023 Uredba o dejavnostih neznatnega tveganja pranja denarja ali financiranja terorizma 
 
22. februar 2023 Pravilnik o izpolnjevanju carinske deklaracije, elektronskem poslovanju s Finančno upravo Republike Slovenije in o drugih obrazcih, ki se uporabljajo pri izvajanju carinskih formalnosti 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 14 - 19/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Priprave na davčno reformo: želja je veliko, a kje bomo jemali?
Konec tega meseca ali v začetku marca bo naslednji koalicijski vrh, na katerem bo finančni minister Klemen Boštjančič predstavil težko pričakovana izhodišča za davčno reformo. Premoženje, plače, podjetja, potrošnja - kaj bo (bolj) obdavčeno?

 
 
 
     

 

OBVESTILO

POMEMBNO IZ ROKOVNIKA

     
 
 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Inflacija v januarju 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,2 %
 
- na letni ravni:   10,0 %
 
Pri obračunu plač za mesec januar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec november 2022:   2.244,35 €
 
in neto plača:   1.479,56 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.085,39 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.364,29 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Jasmina Malnar Molek
Minimalna plača v letu 2023 28. 02. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Letni dopust in regres 16. 03. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Imenovanje davčnega zastopnika
Konec lanskega leta je Sodišče EU sprejelo pomembno odločitev, ki se nanaša na davčne vidike kratkoročnih najemov nepremičnin (Airbnb).
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.