c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Julij 2022, številka 28 / letnik XIV.
 
Vlada je prejšnji teden sprejela ukrepe in priporočila za učinkovito rabe energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja, ki se med drugim nanašajo na temperaturo hlajenja in ogrevanja. Na koliko bodo morali v javni upravi po novem nastaviti klimo, da bi v zgradbah v lasti države zmanjšali porabo energije za deset odstotkov?

Vlada napoveduje spremembe pri davkih, saj naj bi bila zadnja mini davčna reforma še letos skorajda v celoti razveljavljena, kot piše v koalicijski pogodbi. Kdaj lahko pričakujemo konkretne predloge zakonskih sprememb, ki bodo omogočili vsebinsko razpravo?

V današnjem tedniku v osrednji temi izpostavljamo članek
Davčne posledice opravljanja dejavnosti v dveh državah EU, v katerem smo se osredotočili predvsem na obdavčitev z dohodnino v primeru oddaje nepremičnin v turistični najem.

FURS je včeraj izdal
posebno opozorilo za vse ponudnike turističnih bonov in Bonov21.

AJPES je z namenom zagotavljanja ažurnosti in preglednosti registra v juniju 2022 pričel z
izbrisom neaktivnih nastanitvenih obratov iz Registra nastanitvenih obratov. Prav tako so pričeli z ažuriranjem seznama posameznikov, ki opravljajo osebno dopolnilno delo. Ta teden so objavil tudi poročilo o poslovanju regij v letu 2021.

Najbolj brani članki na portalu v zadnjih dveh tednih so bili:
Podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo za tujca, Konzorcij v naši poslovni praksi, Opravljena samoobdavčitev za prejeti račun Bookinga, Elektronska personalna mapa zaposlenih in Najpogostejša vprašanja in odgovori glede štipendij.

Med poletjem morda najdete tudi čas za ogled katerega izmed
posnetkov spletnih seminarjev FinD-INFO, ki ste ga letos zamudili. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključeno v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO


 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
OMEJEVALNI UKREPI zaradi destabilizacije razmer v Ukrajini
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Davčne posledice opravljanja dejavnosti v dveh državah EU    
Mojca Müller
   
Opravljanje dejavnosti v dveh državah EU prinaša določene posebnosti pri obdavčitvi z dohodnino, DDV-jem in obveznimi socialnimi prispevki. V nadaljevanju tega prispevka se bomo osredotočili predvsem na obdavčitev z dohodnino. Vsebino bomo pojasnili na konkretnem primeru oddaje nepremičnin v turistični najem.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Najpogostejša vprašanja in odgovori glede štipendij
Na MDDSZ se vsako leto ob zaključku in pričetku novega šolskega oziroma študijskega leta, srečujejo s povečanim številom vprašanj, ki se nanašajo na štipendije. Za boljšo obveščenost so pripravili nabor najpogosteje zastavljenih vprašanj in odgovorov.

>> IP: Elektronska personalna mapa zaposlenih
Pri Informacijskem pooblaščencu so prejeli zaprosilo za mnenje glede vprašanja, ali je z vidika varstva osebnih podatkov zakonsko ustrezno vodenje personalne mape zaposlenih po ZDR in ZEPDSV zgolj v elektronski obliki, ali morajo biti dokumenti personalne mape istočasno tudi v fizični obliki. Nadalje so odgovorili tudi na vprašanje, ali je predpisana kakšna posebna oblika hrambe podatkov v elektronski obliki. Prav tako pa so pojasnili, ali je zakonsko skladno podpisovanje dokumentov v zvezi z delovnim razmerjem preko elektronskega naslova zaposlenega (službenega ali zasebnega; v slednjem primeru seveda s pisno privolitvijo posameznika).

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Konzorcij v naši poslovni praksi
Sodobni poslovni izzivi in v okviru njih prevzete obveznosti terjajo od prevzemnikov poslov optimalne tehnične, finančne in organizacijske rešitve. Mednje spada tudi združevanje znanja, tehnike in sredstev za skupno nastopanje na trgu, s čimer se poveča konkurenčna sposobnost ponudnikov na trgu in se porazdelijo riziki posla.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Posebno opozorilo za vse ponudnike turističnih bonov in Bonov21
Portal za unovčevanje turističnih bonov in BON21 v sistemu eDavki bo za unovčevanje (za nazaj) odprt do vključno 15. julija 2022.

>> Opravljena samoobdavčitev za prejeti račun Bookinga
Prejeli smo računa Bookinga. Vemo, da je treba narediti samoobdavčitev vendar nas zanima, od katerega zneska, na računu narediti samoobdavčitev. Na računu sta navedeni postavki »payment charge« in rezervacija.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Finančno nadomestilo za primarno kmetijsko proizvodnjo zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala
Od 9. julija velja Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi za primarno kmetijsko proizvodnjo, ki med drugim določa upravičence, pogoje in postopke za dodelitev finančnega nadomestila upravičencem za nadomestilo stroškov zaradi dviga cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi za primarno kmetijsko proizvodnjo. Sredstva iz tega odloka se dodelijo v skladu s Sporočilom Komisije Začasni okvir za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije proti Ukrajini in sicer iz proračuna RS v višini do 15 milijonov evrov.

>> Finančno nadomestilo zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko dejavnost
9. julija je stopil v veljavo Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo, ki določa upravičence, pogoje in postopke za dodelitev finančnega nadomestila upravičencem za nadomestilo stroškov zaradi dviga cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo. Sredstva iz tega odloka se dodelijo v skladu s Sporočilom Komisije Začasni okvir za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije proti Ukrajini, in sicer iz proračuna RS v višini 2,161 milijona evrov.

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 91 - 93 /2022
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. julij 2022 Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti 
 
8. julij 2022 Poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za eno prosto mesto člana Sveta Banke Slovenije - viceguvernerja 
 
9. julij 2022 Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo 
 
9. julij 2022 Odlok o finančnem nadomestilu stroškov v ribištvu zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za pogon ribiških plovil 
 
9. julij 2022 Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi za primarno kmetijsko proizvodnjo 
 
9. julij 2022 Uredba o obnovljivih virih energije v prometu 
 
23. julij 2022 Pravilnik o statusu črede, proste goveje virusne diareje 
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Vlada napoveduje spremembe pri davkih, kakšne in kdaj?
Ali bo mini davčna reforma vlade Janeza Janše še letos skorajda v celoti razveljavljena kot piše v koalicijski pogodbi? Bomo v času energetske draginje nižali DDV za energente? Katerim izdelkom želi finančni minister zvišati stopnjo DDV s pet oziroma 9,5 odstotka na 22 odstotkov? Kakšne spremembe načrtujejo pri normirancih? In predvsem - kdaj lahko pričakujemo konkretne predloge zakonskih sprememb, ki bodo omogočili vsebinsko razpravo?

>> Predstavitev ukrepov za varčevanje z energijo v državni upravi
Vlada je prejšnji teden sprejela ukrepe in priporočila za učinkovito rabe energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja. V sklepu se ožja državna uprava zavezuje k varčni rabi energije, kar je pomembno v vročih mesecih, ko se prostori ohlajajo s klimatskimi napravami, še bolj pa bo ključno v prihajajoči ogrevalni sezoni.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
Institut razrešitve brez krivdnih razlogov v državni in občinski upravi
Tožnica je vložila tožbo zaradi razrešitve s položaja generalne direktorice direktorata za medije v Ministrstvu za kulturo. Upravno sodišče je tožbo zavrglo in pojasnilo, da gre za razrešitev tožnice z uradniškega položaja na podlagi petega odstavka 83. člena ZJU, ki je akt politične diskrecije. Odločitev funkcionarja za razrešitev položajnega uradnika brez krivdnih razlogov je torej v popolni diskreciji funkcionarja, kar pa pomeni, da se sodišče dejansko ne more spuščati v preverjanje utemeljenosti razlogov za razrešitev.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec junij potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec april 2022:   2.001,93 €
 
in neto plača:   1.304,32 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   1.979,08 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.283,87 €
 
Minimalna plača od 1. 1. 2022:   1.074,43 € bruto
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

 
Pretekli spletni seminarji
Fenja Borštnar
Potni nalogi – na kaj moramo paziti pri obračunu potnih nalogov? junij 2022 109,90€ Naročilo
doc. dr. Lidija Robnik
Obračun plač in vseh drugih prejemkov iz delovnega razmerja junij 2022 109,90€ Naročilo
Irena Kamenščak
1.9.2022 in novi REK-O obrazec 18. 08. 2022 10:00:00 239,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2022 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.