c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
 
Julij 2020, številka 30-31 / letnik XII.
 

Potem, ko je včeraj vrh EU dosegel dogovor, se bo danes na delovnem posvetu sestala Vlada, ki bo obravnavala vprašanje, kako čim bolj učinkovito počrpati milijarde evrov, ki bodo Sloveniji na voljo v okviru ta teden dogovorjenega svežnja za okrevanje EU po koronski krizi. Ministri naj bi tako zagnali pripravo nacionalnega programa za okrevanje.

Banka Slovenije sporoča, da je na voljo brezplačna mobilna aplikacija za vpogled v podatke o vaši zadolženosti, FURS pa obvešča samozaposlene in kmete, ki so opravljali dejavnost, da morajo biti odloženi prispevki za socialno varnost plačani najkasneje do 31. marca 2022. FURS je danes objavil tudi seznam prejemnikov namenitve dela dohodnine za donacije.

V današnji dvojni številki tednika v osrednji temi obravnavamo vprašanje, Ali lahko delodajalec enostransko spremeni pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas v pogodbo za določen čas?.

Izbrali smo najbolj brane članke na portalu v tem tednu: Koga in kdaj zavezujejo kolektivne pogodbe?, Evidentiranje sejnin zunanjim članom organov vodenja, DDV obravnava izposoje orodja, Fitch potrdil bonitetno oceno Slovenije in Kakšen je nov način izdaje in vročanja odločb o karanteni?.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› SPREJETA ZAKONODAJA
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
KORONAVIRUS – Spremljamo za vas! (sporočila za javnost, obvestila javnih institucij, strokovni članki)
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Ali delodajalec lahko enostransko spremeni pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas v pogodbo za določen čas?    
mag. Suzana Pisnik
   
Na podlagi prvega odstavka 54. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) izhaja, da se pogodba o zaposlitvi lahko izjemoma sklene za določen čas.
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
Evidentiranje sejnin zunanjim članom organov vodenja
Članom nadzornega sveta obračunamo sejnino za mesec maj. Dogovorjen je bruto znesek, ki je bil odobren tudi s strani lastnikov na skupščini. S posameznimi člani nadzornih svetov smo sklenili pogodbe v katerih smo dogovorili podrobnosti. Člani ne bodo uveljavljali zavarovanj: obvezno PIZ zavarovanje in obvezno ZZ zavarovanje, ker to uveljavljalo že pri svojem glavnem delodajalcu. Obračun dohodka na podlagi sejnin se obračuna kot dohodek na drugi podlagi.

Nova mobilna aplikacija za vpogled v podatke o vaši zadolženosti
Po novem lahko prek mobilne aplikacije Moj SISBON vpogledate v podatke o vaši zadolženosti. Prek aplikacije lahko oddate tudi zahtevo za popravek podatkov. Mobilna aplikacija je na voljo tako za uporabnike operacijskega sistema Android kot iOS in je brezplačna.

Fitch potrdil bonitetno oceno Slovenije
Fitch Ratings je v petek, 17. julija 2020, potrdil bonitetno oceno Republike Slovenije pri A (stabilni obeti).

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
Koga in kdaj zavezujejo kolektivne pogodbe?
Delovno razmerje je razmerje med delodajalcem in delavcem, ki nastane na podlagi sklenitve pogodbe o zaposlitvi. Vendar se za urejanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja ne uporablja samo pogodba o zaposlitvi in Zakon o delovnih razmerjih, temveč pogosto tudi posebna kolektivna pogodba dejavnosti.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
DDV obravnava izposoje orodja
V podjetju navajajo, da so od davčnega zavezanca iz Nizozemske prejeli račun za izposojo orodja, ki ga bodo po uporabi vrnili. Zanima jih DDV obravnava predmetnega računa. Dodajajo še, da je nizozemski davčni zavezanec na računu zapisal, da DDV ni obračunan skladno s 138.členom DDV Direktive.

FURS: Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga
Samozaposlenim osebam in kmetom, ki so opravljali dejavnost in bili na tej podlagi zavarovani, ter so izpolnjevali druge pogoje po Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) je bilo neposredno na podlagi tega zakona odloženo plačilo prispevkov za socialno varnost za obračunsko obdobje marec, april in maj 2020. Ti odloženi prispevki za socialno varnost morajo biti plačani najkasneje do 31. marca 2022.

FURS: Prejemniki namenitve dela dohodnine za donacije
FURS je danes objavil seznam prejemnikov namenitve dela dohodnine za donacije. Prva izplačila bodo nakazana do konca septembra 2020.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
V javni obravnavi prenova stanovanjskega zakona
Ministrstvo za okolje in prostor je včeraj v javno obravnavo dalo predlog novele stanovanjskega zakona, ki med drugim predvideva zvišanje neprofitne najemnine in hkrati subvencij, višje zadolževanje stanovanjskih skladov, ustanovitev javne najemniške službe in spremembe glede soglasij v večstanovanjskih stavbah. Pripombe zbirajo do 20. avgusta.

V javni obravnavi novela zakona o sodnih taksah
Ministrstvo za pravosodje je v javno obravnavo poslalo novelo zakona o sodnih taksah. Oddaja komentarjev je možna do 14. avgusta letos. Zakon o sodnih taksah velja od oktobra 2008 in je bil doslej že trikrat noveliran. S predlogom novih sprememb ministrstvo sledi odločbi ustavnega sodišča in nekaterim drugim zakonskim spremembam.

V javni obravnavi novela zakona o kmetijstvu
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v javno obravnavo posredovalo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu. Osrednja sprememba zakona se nanaša na spremenjeni definiciji kmeta in kmetijskega gospodarstva. Javna obravnava bo trajala do vključno 10. avgusta 2020.

Nov model za uvrščanje držav na sezname glede epidemiološke varnosti
Notranji minister Aleš Hojs je prejšnji teden napovedal pripravo novega modela, na podlagi katerega bo vlada druge države uvrščala na različne sezname glede epidemiološke varnosti. Hojs je predstavil tudi spremembo režima na meji, v skladu s katerim bodo lahko ljudje, ki jim bo odrejena karantena, v Slovenijo vstopali na kateremkoli prehodu s Hrvaško.

 
 
 
     

 

NOVI_ZAKONI

SPREJETA ZAKONODAJA

     
 
Kakšen je nov način izdaje in vročanja odločb o karanteni?
V Sloveniji je v ponedeljek ob polnoči začel veljati nov odlok, po katerem lahko osebe, ki jim bo odrejena karantena, v Slovenijo vstopajo na katerem koli mejnem prehodu s Hrvaško. Za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, pa so novem zadolženi policisti.

Ukrepi na področju kmetijstva
Vlada RS je s sklepom ugotovila, da so 18. julija prenehali razlogi za interventne ukrepe po Zakonu o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane (ZIUPKGP).

Pregled čistopisov zakonov in podzakonskih predpisov na portalu FinD-INFO, ki so ali bodo začeli veljati:
    • Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE); veljavnost od: 18.7.2020 - sprememba
    • Uredba o določitvi obmejnih problemskih območij; veljavnost od: 18.7.2020 - sprememba
    • Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za interventne ukrepe na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane; veljavnost od: 18.7.2020
    • Sklep o uporabi Priporočil o enakovrednosti ureditev zaupnosti; veljavnost od: 18.7.2020 - sprememba
    • Pravilnik o določanju cen subvencioniranega prevoza; veljavnost od: 18.7.2020 - sprememba
    • Povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v juniju 2020; veljavnost od: 1.6.2020
    • Kolektivna pogodba za poklicne novinarje; veljavnost od: 18.7.2020 - sprememba
    • Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije; veljavnost od: 20.7.2020

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 100 - 101
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
Vlada predvidoma o učinkovitem črpanju evropskih sredstev za okrevanje
Vlada se bo danes po napovedih sestala na delovnem posvetu na Brdu pri Kranju. Glavna tema pogovorov bo vprašanje, kako čim bolj učinkovito počrpati milijarde evrov, ki bodo Sloveniji na voljo v okviru ta teden dogovorjenega svežnja za okrevanje EU po koronski krizi. Ministri naj bi tako zagnali tudi pripravo nacionalnega programa za okrevanje.

Vrh EU dosegel dogovor
Voditelji članic EU so peti dan maratonskih pogajanj včeraj v Bruslju dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov.

Sklepi o lastnih virih EU
Eden večjih premikov na tokratnem vrhu EU so sklepi o novih lastnih virih EU, ki med pogajanji niso bili v središču pozornosti javnosti, čeprav so za prihodnost ključni, je včeraj v Bruslju poudaril premier Janez Janša. Izpostavil je zlasti digitalni davek, ki je po njegovih besedah verjetno največji potencialni lastni vir EU.

Koronska aplikacija na voljo za prenos sredi avgusta
Mobilna aplikacija o stikih z okuženimi z novim koronavirusom bo do konca meseca posredovana v objavo na spletni trgovini App Store in Google Play, ki bosta opravili svoje tehnične in varnostne preglede. Tako se pričakuje, da bo aplikacija na voljo za prenos ne prej kot sredi avgusta.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
Odgovornost dedičev za zapustnikove dolgove
Tožnica se je pritožila zoper sodbo, s katero je sodišče prve stopnje zavrnilo njen zahtevek za plačilo 14.553,04 evrov. V predmetni pravdi tožnica namreč kot edina dedinja po pokojnem dolžniku od toženke kot upnice pokojnega dolžnika zahteva vrnitev zneska, ki ji je bil v izvršilnem postopku (na predlog toženke) odtegnjen z njenega transakcijskega računa za poplačilo toženkine terjatve do pokojnega dolžnika. Višje sodišče je pritožbo zavrnilo in potrdilo prvostopenjsko sodbo. V obrazložitvi je pojasnilo, da ob sprejemu zapuščine, katere edino vredno premoženje je predstavljalo stanovanje, ki je bilo s hipotekami obremenjeno do celotne vrednosti, za kar je tožnica po lastnih navedbah v tožbi vedela, bi tožnica morala računati s tem, da za dolgove zapustnika ne bo odgovarjala le s podedovanim premoženjem, temveč do višine vrednosti podedovanega premoženja, torej tudi s svojim siceršnjim premoženjem.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec julij potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   23
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec maj 2020:   1.892,31 €
 
in neto plača:   1.244,44 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   1.857,53 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.215,45 €
 
Minimalna plača od 1. 1. 2020:   940,58 € bruto
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Preverite zadnje izvedene spletne seminarje na portalu FinD-INFO in bogat arhiv posnetkov:

Napovedani spletni seminarji
mag. Tanja Urbanija
DDV registracija in kaj gre v »kvoto« 10. 09. 2020 13:00:00 79,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
DDV in storitve 17. 09. 2020 10:00:00 79,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.

 
© 1989-2020 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.