c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
 
Junij 2020, številka 24 / letnik XII.
 

Objavljena je uredba, ki določa uporabo turističnih bonov, zato v današnjem tedniku povzemamo navodila, kako lahko unovčimo turistične bone, ter pogosta vprašanja in odgovore v zvezi z njimi. FURS pri turističnih bonih zasleduje dva cilja: enostavnost in onemogočanje zlorab. Pri slednjem je nadzornih mehanizmov več, v primeru goljufanja z boni pa grozi pravnim osebam tudi do 40.000 evrov kazni.

Danes bo ZRSZ na podlagi protikoronske zakonodaje v četrti tranši delodajalcem izplačal dobrih 116 milijonov evrov povračil nadomestila plač, FURS pa bo še zadnjič izplačal mesečni temeljni dohodek. FURS je izdal tudi več obvestil, med drugim glede poročanja podatkov na obračunu REK-1 po ZIUOOPE, sprememb pri poročanju bonitete in novo izdani seznam vrst dohodkov REK-1.

V osrednji temi današnjega tednika izpostavljamo članek - Z vrsto finančnih ukrepov do omilitev posledic epidemije.

Izpostavljamo še najbolj brane članke tega tedna: Podaljšanje referenčnega obdobja za izrabo starega letnega dopusta, Odbitek DDV pri uvozu, Knjiženje plače, če delavec dela od doma in Povračilo nadomestila plače za začasno čakanje in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

Vabimo vas k prijavi na spletna seminarja s področja DDV z davčno svetovalko mag. Tanja Urbanija: Nepremičnine in DDV (nakup, prodaja, najem), ki bo v torek, 16. junija 2020, in Več DDV številk, ki bo v torek, 23. junija 2020. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je spremljanje spletnih seminarjev že vključeno v naročnino.

Želimo vam uspešen dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› DAVČNE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› SPREJETA ZAKONODAJA
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
KORONAVIRUS – Spremljamo za vas! (sporočila za javnost, obvestila javnih institucij, strokovni članki)
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Z vrsto finančnih ukrepov do omilitev posledic epidemije    
mag. Mojca Kunšek
   
Poleg ukrepov za olajšanje ohranjanja zaposlitev v gospodarstvu, je z Zakonom o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19 (ZIUOOPE) omogočeno tudi koriščenje spodbud in subvencij za omilitev posledic epidemije.
   
     
   
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
Kako lahko unovčim turistični bon?
Bon lahko vnovčite enostavno na lokaciji turističnega objekta z vašo osebno izkaznico. Oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020 bo lahko od 19. junija do 31. decembra 2020 zelo enostavno unovčila bon pri turističnih ponudnikih za nastanitve v Sloveniji. Upravičencu bon pripada avtomatično, in sicer kot dobroimetje, ki ga vodi Finančna uprava v sistemu eDavki. Bona upravičenec ne bo prejel v fizični obliki. V zvezi s koriščenjem turističnih bonov je objavljen tudi dokument - Pogosta vprašanja in odgovori o turističnih bonih.

FURS: Poročanje podatkov na obračunu REK-1 po ZIUOOPE
Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE) v 11. členu ureja možnost delnega subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa in v 24. členu povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo. Oba ukrepa delodajalec uveljavlja pri ZRSZ. FURS bo ZRSZ za potrebe vodenja postopka posredoval podatke iz predloženih REK-1 obrazcev.

Spremenjeno poročanje v polju B14 Boniteta – uporaba osebnega vozila na obrazcu REK-1 in REK-1f
Finančna uprava RS obvešča, da je spremenjeno poročanje v polju B14 Boniteta - uporaba osebnega vozila na obrazcu REK-1 in REK-1f.

FURS: Seznam vrst dohodkov REK-1
Finančna uprava Finančna uprava RS je izdala spremembo dokumenta Seznam vrst dohodkov REK-1.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
Knjiženje plače, če delavec dela od doma
Podjetje obračuna plačo zaposlenega, s katerim se je v pogodbi o zaposlitvi dogovorila o izplačilu v višini 2.500 evrov bruto. Zaradi nastopa epidemije so delavcu odredili delo od doma in bodo koristili ugodnost, da se prispevki za PIZ obračunajo, vendar se ne plačajo. V prispevku je prikazan prikaz primera knjiženja plače za delo od doma v času epidemije.

Banka Slovenije za letos napoveduje 6,5-odstoten padec BDP
Banka Slovenije ocenjuje, da se bo gospodarska aktivnost letos izrazito skrčila, v prihodnjih dveh letih pa naj bi se razmere stabilizirale. Po osnovnem scenariju za letos pričakuje 6,5-odstoten padec BDP, v naslednjih dveh letih pa ponovno vrnitev rasti, in sicer za 4,9 oz. 3,6 odstotka.

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
Podaljšanje referenčnega obdobja za izrabo starega letnega dopusta
Delodajalca zanima, ali lahko delavcem podaljša referenčno obdobje za izrabo starega letnega dopusta iz leta 2019.

MDDSZ: Ukrep čakanje na delu in skrajšani delovni čas
MDDSZ je objavil pogosta vprašanja in odgovore o ukrepih povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in subvencije za krajši delovni čas po Zakonu o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE). Oba ukrepa sta namenjena ohranjanju čim več delovnih mest.

MDDSZ: Odsotnost z dela zaradi razlogov višje sile, letni dopust in regres
Ukrepi s področja MDDSZ, sprejetih za čas epidemije, s 1. junijem oziroma s preklicem epidemije COVID-19, niso več v veljavi. Objavljeni so odgovori na najpogostejša vprašanja glede odsotnosti z dela zaradi višje sile, kot je npr. za primer varstva otroka, ki ne sme v vrtec ali šolo ali v primeru odrejene karantene. Delavec naj v primeru nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile delodajalca obvesti o vseh relevantnih okoliščinah odsotnosti. Dodatno so objavljene aktualne informacije glede regresa in letnega dopusta.

Za odsotnost z dela zaradi karantene odslej kvečjemu polovica plače
S preklicem epidemije covida-19 novi koronavirus ni izginil. Tiste, ki zbolijo, še naprej čaka izolacija, rizične stike, ki so sicer zdravi, pa karantena. A zaposleni v karanteni od 1. junija niso več upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače s strani države, temveč le do 50-odstotnega nadomestila s strani delodajalca.

ZRSZ: Sezonska dela v letu 2020
Na ZRSZ vam tako kot vsako leto zagotavljajo informacije o predvidenih možnostih občasnega sezonskega dela. Vendar pa bodite pozorni pri opravljanju priložnostnega dela na podlagi pogodb civilnega prava (npr. podjemna pogodba), saj se vam denarno nadomestilo zniža, če prejmete dodatni dohodek več kot 200 evrov (neto) na mesec oz. več kot 400 evrov (neto) v kmetijstvu.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
Upravno sodišče razveljavilo odločbo AVK o kršenju pravil konkurence
Upravno sodišče je razveljavilo odločbo Agencije za varstvo konkurence (AVK), ki je družbi United Media naložila, da zaradi kršenja pravil konkurence v Sloveniji proda svoje športne televizijske programe Sportklub, so sporočili iz družbe. AVK mora zato postopek ponoviti in sprejeti novo odločitev.

 
 
 
     

 

NOVI_ZAKONI

SPREJETA ZAKONODAJA

     
 
Turistični boni
Objavljena je bila Uredba o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma, povračilu sredstev preko informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije ter načinu vodenja in upravljanja evidence bonov, ki velja od 19. junija 2020 do 31. januarja 2021. Uredba določa način unovčitve bonov, ki so deljivi in se lahko unovčijo v večkratnih zneskih, način in roke za povračila sredstev ponudnikom storitev oz. upravičencem sredstev unovčenih bonov ter način upravljanja evidence bonov, ki jo vodi FURS. V prilogah Uredbe pa so obrazci Potrditev unovčitve bona, Izjava zakonitega zastopnika oz. skrbnika za unovčitev bona upravičenca po tretji osebi in Izjava upravičenca o prenosu bona.

Ukrepi na mejnih prehodih
8. junija je začel veljati novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih ročkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki določa, da lahko državljani Slovenije, Avstrije in Madžarske prehajajo mejo tudi izven kontrolnih točk. Poleg tega lahko brez odrejene karantene v Slovenijo vstopajo osebe, ki zagotavljajo storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev prišlo do večje družbene ali gospodarske škode in osebe, ki z ustreznim dokazilom mejo prehajajo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov in se vračajo v roku 24 ur.

KP za negospodarske dejavnosti
Objavljena je bila razlaga > 6. člena aneksa h Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji, ki določa, da se javnemu uslužbencu, ki je zavrnil dodelitev službenega stanovanja, obračunavajo in povrnejo stroški prevoza od dodeljenega službenega stanovanja, dokler je to stanovanje primerno in bi ga glede na osebne ali objektivne okoliščine dejansko lahko uporabljal.

Pregled čistopisov zakonov in podzakonskih predpisov na portalu FinD-INFO, ki so ali bodo začeli veljati:
    • Uredba o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma, povračilu sredstev preko informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije ter načinu vodenja in upravljanja evidence bonov; veljavnost od: 19.6.2020
    • Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije; veljavnost od: 8. 6. 2020
    • Sklep o zavarovalno-tehničnih rezervacijah pokojninske družbe; veljavnost od: 20.6.2020
    • Sklep o poročilu nosilca aktuarske funkcije pokojninske družbe; veljavnost od: 20.6.2020
    • Sklep o izračunu kapitala in kapitalski ustreznosti pokojninskih družb; veljavnost od: 20.6.2020
    • Sklep o podrobnejših pravilih za izračun minimalnega kapitala pokojninske družbe; veljavnost od: 20.6.2020
    • Sklep o podrobnejši vsebini pristopne izjave o vključitvi v individualno zavarovanje; veljavnost od: 20.6.2020, uporaba od: 1.1.2021
    • Sklep o premoženju kritnih skladov pokojninskih družb za dodatno invalidsko in dodatno družinsko pokojnino ter za izplačevanje pokojninskih rent in o poročanju o naložbah teh kritnih skladov ter naložbah pokojninskih družb, ki niso financirane iz zavarovalno-tehničnih rezervacij; veljavnost od: 20.6.2020
    • Sklep o letnem poročilu in trimesečnih računovodskih izkazih zavarovalnic; veljavnost od: 20.6.2020 - sprememba
    • Sklep o poročanju upravljavca pokojninskega sklada, oblikovanega kot kritni sklad, o kapitalu, rezervacijah za nedoseganje zajamčene vrednosti sredstev in strukturi naložb iz naslova teh rezervacij; veljavnost od: 20.6.2020 - sprememba
    • Sklep o kontnem okviru za zavarovalnice; veljavnost od: 20.6.2020 - sprememba
    • Sklep o poročanju upravljavca pokojninskega sklada, oblikovanega kot kritni sklad; veljavnost od: 20.6.2020 - sprememba
    • Sklep o izjavi o naložbeni politiki pokojninskega sklada, oblikovanega kot kritni sklad; veljavnost od: 20.6.2020, uporaba od: 1.1.2021
    • Kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji (KPND); veljavnost od: 5. 6. 2020 - razlaga aneksa
    • Pravilnik o poslovanju sistema enotnega zakladniškega računa države oziroma občine; veljavnost od: 9. 6. 2020 - popravek

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 82 - 84
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
V primeru goljufanja s turističnimi boni do 40.000 evrov kazni
Finančna uprava RS si je v zvezi s turističnimi boni zadala dva glavna cilja. Prvi je enostavnost, hitrost in učinkovitost koriščenja, drugi pa onemogočanje zlorab, je poudaril namestnik generalnega direktorja FURS Peter Grum. Nadzornih mehanizmov je več, pravnim osebam pa v primeru goljufanja z boni grozi do 40.000 evrov kazni.

Delodajalcem danes še za 116 milijonov evrov povračil nadomestila plač
Zavod RS za zaposlovanje bo danes v četrti tranši na podlagi protikoronske zakonodaje 27.193 delodajalcem izplačal dobrih 116 milijonov evrov povračil nadomestila plač za 170.023 zaposlenih. Skupaj s preteklimi tremi tranšami bo delodajalcem tako nakazanih 157,7 milijona evrov. Zavod ta mesec načrtuje še eno tranšo, in sicer 30. junija.

Danes še zadnje izplačilo mesečnega temeljnega dohodka
Finančna uprava RS bo danes še zadnjič izplačala mesečni temeljni dohodek samozaposlenim in kmetom, ki v epidemiji covida-19 niso mogli opravljati svoje dejavnosti oz. so jo opravljali v zmanjšanem obsegu. Tisti, ki so pomoč izkoristili za celotno obdobje epidemije, bodo tako skupaj prejeli 1750 evrov.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
Skrbnost dobrega strokovnjaka
Tožeča stranka je vložila pritožbo zoper sodbo, s katero je sodišče prve stopnje zavrnilo njen zahtevek, da ji je tožena stranka (MOL) dolžna plačati 2.022.287,01 evra z zakonskimi zamudnimi obrestmi. V pritožbi navaja, da je kot investitor imela namen graditi večstanovanjski objekt Vila Bellevue, vendar je tožena stranka na protipraven način spremenila prostorske akte, ki so onemogočili gradnjo po projektu, kar je vodilo v propad projekta in nastanek velike gospodarske škode. Višje sodišče je pritožbo zavrnilo in pojasnilo, da je od tistega, ki se ukvarja z gradnjo nepremičnin, nedvomno pričakovati, da pri svoji poklicni dejavnosti ravna z večjo skrbnostjo, po pravilih in po običajih, ki veljajo za to poklicno dejavnost (skrbnost dobrega strokovnjaka). Med pravila in običaje pa nedvomno sodi poznavanje hierarhije planskih dokumentov in zlasti poznavanje njihove vsebine. Planski dokumenti so predpisi in nepoznavanje predpisov nikogar ne opravičuje in mora nositi posledice svojih opustitev.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec maj potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   20
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec marec 2020:   1.758,27 €
 
in neto plača:   1.146,11 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   1.788,15 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.162,87 €
 
Minimalna plača od 1. 1. 2020:   940,58 € bruto
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Preverite zadnje izvedene spletne seminarje na portalu FinD-INFO in bogat arhiv posnetkov:

Napovedani spletni seminarji
dr. Anita Napotnik
Kako naj ravnajo delodajalci, da bodo ukrepi države za omilitev posledic epidemije res v pomoč 10. 06. 2020 13:00:00 59,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
Nepremičnine in DDV (nakup, prodaja, najem) 16. 06. 2020 13:00:00 59,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
Več DDV številk 23. 06. 2020 13:00:00 59,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.

 
© 1989-2020 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.