c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
 
November 2019, številka 47 / letnik XI.
 

V današnjem tedniku ponovno obravnavamo spremembe DDV, ki jih prinaša novela ZDDV-1K, in sicer v osrednji temi objavljamo članek DDV obravnava verižnih poslov po 1. januarju 2020. V rubriki Hitre povezave pa smo pripravil zbrane novosti in spremembe DDV v letu 2020.

V tokratnem izboru strokovnih člankov objavljamo
spremembe pri obveznostih za uvoznike avtomobilov, ki se navezujejo na novosti statusa skladiščenja in odpoklic zaporednih dobav. Med delovno pravnimi temami preberite, kako je z višino povračila stroška prehrane pri polovičnem delovnem času ali vse o videonadzor na delovnem mestu ter o spremembi sistematizacije delovnih mest z znižanjem plače zaposlenim.

Vabimo vas k prijavi na spletni seminar - 1. januar 2020 in spremembe pri minimalni plači ter dohodnini, ki bo v torek, 10. decembra 2019, ob 13. uri. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je prijava brezplačna!

Vabimo vas k pregledu drugih novosti in vam želimo prijeten dan!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› SPREJETA ZAKONODAJA
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Podjetja zaradi minimalne plače spreminjajo plačne sisteme, sindikati zaskrbljeni
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      DDV obravnava verižnih poslov po 1.1.2020    
Mojca Müller
   
O verižnih poslih govorimo takrat, ko so v verigo preprodaj blaga vključeni vsaj trije davčni zavezanci, pri tem pa gre samo za en premik blaga med dvema državama članicama. Države članice so na podlagi sodne prakse različno obravnavale obdavčitev verižnih poslov. Z Direktivo sveta (EU) 2018/1910 pa bo obdavčitev verižnih poslov poenotena v vseh državah članicah.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
Znižanje plače pri spremembi sistemizacije delovnih mest
Pri aktu o sistemizaciji delovnih mest gre za pogovorni izraz in je po prvem odstavku 10. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) obvezen organizacijski akt v primeru, ko delodajalec zaposluje enajst ali več delavcev. Z njim delodajalec določi pogoje za opravljanje dela na posameznem delovnem mestu oziroma za določeno vrsto dela, kot to določa 22. člen ZDR-1. Tako gre za neke vrste organizacijsko kadrovski akt, ki zapisuje organizacijo podjetja in nanjo sistemizira delovna mesta.

Videonadzor v poslovnih prostorih in meje nedopustnih posegov v zasebnost zaposlenih
V sodobnih časih je videonadzor nekaj tako običajnega kot delo z računalnikom ali brskanje po spletu. Tako rekoč nepogrešljiva dejavnost številnih poslovnih subjektov, pa tudi upravnikov, fizičnih oseb in drugih. Je tipičen relikt časa, v katerem živimo, in nedvomno zelo koristno sredstvo za zagotovitev nadzora in varnosti. Vendar pa je pri tem treba paziti, da njegovi izvajalci ne zapadejo v ekstreme. Marsikdo svari, da se lahko prekomerno izvajanje videonadzora, če le ta ni ustrezno zakonsko reguliran in sankcioniran, hitro izrodi v totalno kontrolo vsakogar izmed nas v stilu Orwellovega Velikega brata.

Višina povračila stroška prehrane pri polovičnem delovnem času
V podjetju imajo zaposlene delavce, ki delajo s polovičnim delovnim časom. Zanima jih, kakšna višina nadomestila prehrane med delom jim pripada?

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
Z novelo ZDDV-1K do novih obveznosti za uvoznike avtomobilov
Novela Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K) na novo ureja status skladiščenja na odpoklic in zaporednih dobav, od 1. januarja pa bodo veljale nove obveznosti uvoznikov avtomobilov.

FURS: Izvajanje mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja
Finančna uprava RS je izdala spremembo dokumenta - Izvajanje mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja s pojasnili za večjo jasnost in lažje razumevanje učinkov določb pripravljenih združenih besedil, za uporabo posamezne KIDO, pri multilateralnih instrumentih.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
Slovenski proračun eden najboljših
Slovenija ima po besedah finančnega ministra Andreja Bertonclja enega najboljših proračunov med evrskmi državami. Kot je dejal pred poslanci ob začetku obravnave predlogov proračunov za prihodnji dve leti, to velja tako glede presežkov kot zniževanja javnega dolga. Pred začetkom obravnave proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti v DZ pa je razpravo zasenčila grožnja finančnega ministra Andreja Bertonclja z odstopom, če bodo poslanci preveč radodarni pri financiranju občin.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
Proračuna za prihodnji dve leti
DZ bo danes nadaljeval obravnavo proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti, glasovanje pa bo v četrtek. Pred tem so koalicijske poslanske skupine so vložile dopolnilo k zakonu o izvrševanju proračuna, s katerim povprečnino občinam vračajo na vladni predlog, za leto 2020 na 589 evrov. S tem želijo rešiti zagato, ki je nastala po tistem, ko je odbor DZ za finance občutno zvišal povprečnino občinam, kar bi proračun obremenilo za dodatnih okoli 140 milijonov evrov.

Leta 2020 zvišanje pokojnin za vse upokojence v enakem znesku
Odbor DZ za finance je potrdil predlog interventnega zakona, ki omejuje stroške za plače v javnem sektorju, prinaša pa tudi izredno uskladitev pokojnin v letu 2020. Prav ta je bila deležna tudi največ pozornosti navzočih. Strinjali so se, da se pokojnine uskladijo že pri 2,5-odstotni gospodarski rasti, in sicer v enakih zneskih za vse upokojence.

 
 
 
     

 

NOVI_ZAKONI

SPREJETA ZAKONODAJA

     
 
Minimalne zahteve pri izračunu pokojninske rente
Od 16. novembra so v veljavi spremembe > Pravilnika o podrobnejših pravilih in minimalnih zahtevah, ki jih zavarovalnica ali pokojninska družba upoštevata pri izračunu pokojninske rente, ki v 8. členu določajo, da se v izračunu pokojninske rente se upošteva obrestna mera ali časovna struktura obrestnih mer, ki ne sme biti večja od 4% in ne manjša od 0,5% na leto.

Pregled čistopisov zakonov in podzakonskih predpisov na portalu FinD-INFO, ki so ali bodo začeli veljati:
    • Zakon o matičnem registru (ZMatR); veljavnost od: 23.11.2019 - sprememba
    • Družinski zakonik (DZ); veljavnost od: 23.11.2019 - sprememba
    • Zakon o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2); veljavnost od: 23.11.2019 - sprememba
    • Zakon o trgu finančnih instrumentov (ZTFI); veljavnost od: 20.11.2019 - sprememba
    • Zakon o trgu finančnih instrumentov (ZTFI-1); veljavnost od: 20.11.2020 - sprememba
    • Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN-1); veljavnost od: 20.11.2019 - sprememba
    • Zakon o Državnem zboru (ZDZ); veljavnost od: 20.11.2019
    • Pravilnik o varnostni dokumentaciji in varnostnih ukrepih organov državne uprave; veljavnost od: 30.11.2019
    • Pravilnika o podrobnejših pravilih in minimalnih zahtevah, ki jih zavarovalnica ali pokojninska družba upoštevata pri izračunu pokojninske rente; veljavnost od: 16.11.2019 - sprememba

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 68
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
Slovenija v vrhu EU po odprtosti podatkov javnega sektorja
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je Slovenijo uvrstila na peto mesto med državami EU in deseto v svetovnem merilu po odprtosti podatkov javnega sektorja. V zadnjih dveh letih je Slovenija na tem področju po mnenju OECD dosegla izreden napredek. V EU se je najvišje uvrstila Francija, sledijo Irska, Španija in Grčija.

Pri preprečevanju prevar in korupcije ključna preventiva
Število zaznanih prevar in korupcije je v porastu, vendar tudi zaradi uspešnejšega odkrivanja tovrstnih kaznivih dejanj, so poudarili na dogodku ob uradnem odprtju mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah. Za preprečevanje prevar in korupcije je po mnenju sodelujočih ključna preventiva, ki se začne s tovrstnimi akcijami ozaveščanja.

Plača za september nižja od plače za avgust
Povprečna plača za september je znašala 1712,11 evra bruto in 1105,26 evra neto. Obe sta bili v primerjavi s plačo za avgust nižji, nominalno za 0,8 odstotka, realno za 0,6 odstotka, je sporočil statistični urad.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
Znižanje plače
Tožena stranka (delodajalec) je vložila pritožbo zoper odločitev sodišča prve stopnje, ki je razsodilo, da mora tožena stranka tožniku obračunati razliko v plači v skupnem bruto znesku 2.147,10 EUR. Tožnik, ki je zaposlen pri toženi stranki, je zahteval povrnitev enostransko znižane plače. Višje delovno in socialno sodišče (VDSS Sodba Pdp 432/2019) je odločilo, da pritožba ni utemeljena. V obrazložitvi je pojasnilo, da zgolj udeležba na sestanku, predmet katerega je obravnava problematike poslovanja in zniževanja plač, še ne pomeni, da delavec, četudi se izrecno ne izjavi proti predlaganemu znižanju plač, soglaša z znižanjem plače oziroma da se na takšen način ustno dogovori z delodajalcem za spremembo pogodbe o zaposlitvi. Tožena stranka ni imela pravne podlage za znižanje tožnikove plače niti iz naslova uspešnosti poslovanja oziroma za obračun negativne stimulacije iz naslova poslovne neuspešnosti podjetja. Iz navedenih razlogov je sodišče potrdilo izpodbijano sodbo sodišča prve stopnje.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec november potrebujete naslednje podatke:  
 
 
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   20
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec september 2019:   1.712,11 €
 
in neto plača:   1.105,26 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   1.725,14 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.112,83 €
 
Minimalna plača:   886,63 € bruto
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje, ali pa si oglejte zadnje izvedene spletne seminarje na portalu FinD-INFO in bogat arhiv posnetkov:

Napovedani spletni seminarji
Natalija Kunstek
Spremembe ZDDV-1 20. 11. 2019 10:00:00 29,90€ Naročilo
Irena Kamenščak
1. januar 2020 in spremembe pri minimalni plači ter dohodnini 10. 12. 2019 13:00:00 29,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.

 
© 1989-2019 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.