c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
 
Julij 2017, številka 28 / letnik IX.
 

V osrednji temi tokrat izpostavljamo novosti pri obračunu davka od dividend, ki jih je prinesla novela > Zakona o davčnem postopku in sicer gre za spremembe, ki jih prejemniki ne bodo občutili, spreminja pa se obračun davčnega odtegljaja. Med ostalimi strokovnimi temami izpostavljamo nov dokument - Davek od motornih vozil (Vprašanja in dogovori), ki ga je objavila finančna uprava. Na zakonodajnem področju je bila v zadnjem tednu aktualna objava sprejetih izhodišč za prenovo sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki so usklajena med vlado in socialnimi partnerji.

Vabimo vas k ogledu novosti na portalu FinD-INFO in pregledu današnje številke tednika!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› SPREJETA ZAKONODAJA
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› POMEMBNO IZ ROKOVNIKA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› NAPOVEDNIK DOGODKOV
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Višina minimalnega dohodka - od julija 2017
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Obračun davka od dividend letos po novem    
mag. Mojca Kunšek
   
Prihaja čas skupščin in s tem tudi izplačila dividend po sklepu skupščine. Čeprav prejemniki  dividend ne bodo čutili sprememb, ki jih je prinesla zadnja novela Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2J), pa velja delničarje vendarle seznaniti s spremembami pri obračunu davčnega odtegljaja.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
Izplačilo regresa po 1. juliju
Podjetje v avgustu načrtuje zaposlitev novega delavca. Zanima jih, kdaj so mu dolžni izplačati regres za letni dopust za leto 2017, glede na to, da je rok za plačilo regresa drugim delavcem 1. julij?

Izhodišča za prenovo sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja v RS
Ekonomsko-socialni svet je v petek, 7. julija sprejel usklajena Izhodišča, ki po svoji vsebini predstavljajo nabor vseh rešitev, o katerih je bilo doseženo soglasje glede izhodišč za pripravo bodočih zakonskih sprememb na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
DDV pri prefakturiranju stroškov
Inštitut za računovodstvo je podal mnenje glede računa za električno energijo, ki ga je lastnik nepremičnine zaračunal (prefakturiral) naprej upravniku in mu dodal DDV. Ali je lastnik upravičeno pripisal DDV?

FURS: Davek na motorna vozila
Finančna uprava je objavila novo izdajo dokumenta - Davek na motorna vozila (Vprašanja in odgovori), s pojasnili glede nakupa novega oz. rabljenega vozila, davčnih stopenj in davčne osnove ter oprostitve in vračila davka.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
Sprejeta izhodišča za prenovo sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo izhodišča, usklajena med vlado in socialnimi partnerji. Izhodišča po svoji vsebini predstavljajo nabor vseh rešitev, o katerih je bilo doseženo soglasje glede izhodišč za pripravo bodočih zakonskih sprememb na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

O napovedanih davčnih spremembah najprej javna razprava
Ministrstvo za finance je konec junija pripravilo predlog nabora ukrepov na davčnem področju, med njimi predlog spremembe obdavčevanja v sistemu normiranih odhodkov. Ali so gospodarstveniki naklonjeni takšnim spremembam, bo pokazala javna razprava, je v ponedeljek v DZ dejal premier Miro Cerar.

Pogajanja o odpravi plačnih anomalij naj bi sklenili do 24. julija
Vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja so prejšnji teden nadaljevali pogajanja o odpravi plačnih anomalij, ki jih nameravajo končati do 24. julija. Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, so sindikati tokrat prvič podali poenoten predlog. Vladna stran ga bo preučila in predvidoma podala protipredlog.

Vlada sprejela izhodišča za ureditev delovanja javnih agencij
Vlada je določila izhodišča za enotno ureditev statusne ureditve in poslovanja javnih agencij. Glavni cilj sprememb je poenotenje organizacije in dela javnih agencij, ki se ustanovijo z zakonom, pod neposrednim strokovnim, nepolitičnim in neodvisnim vodstvom na temelju ustanoviteljskih pravic, ki jih izvaja vlada, so navedli v sporočilu za javnost.

 
 
 
     

 

NOVI_ZAKONI

SPREJETA ZAKONODAJA

     
 
Aneks h kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije
S 7. julijem velja Aneks > h Kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije, ki določa regres za letni dopust za leto 2017 v višini 950 EUR (67. člen - primerjava verzij člena).

Pregled čistopisov zakonov in podzakonskih predpisov na portalu FinD-INFO, ki so začeli veljati ali se uporabljati:
    • Kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji (KPND); veljavnost od: 7.7.2017 - sprememba
    • Sklep o poslovanju družbe za upravljanje; veljavnost od: 8.7.2017
    • Sklep o pravnih poslih, ki so podlaga za prenos investicijskega kupona; veljavnost od: 8.7.2017
    • Sklep o pravilih upravljanja in prospektu odprtega investicijskega sklada; veljavnost od: 8.7.2017 - sprememba
    • Sklep o objavah in neposrednem obveščanju imetnikov enot; veljavnost od: 8.7.2017 - sprememba
    • Sklep o uporabi smernic in priporočil Evropskega organa za vrednostne papirje in trge (ESMA); veljavnost od: 8.7.2017 - sprememba
    • Uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini; veljavnost od: 8.7.2017 - sprememba

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 35 - 36
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
ECB: Globalna vloga evra spet raste
Globalna vloga evra se je lani po letih zniževanja spet povečala, v poročilu ugotavlja ECB. Na to med drugim kaže svetovni delež deviznih rezerv v evrih, ki se je v zadnjem lanskem četrtletju okrepil za 0,3 odstotne točke na 19,7 odstotka. Po ocenah ECB bi se lahko trend zaradi omilitve političnih negotovosti v območju evra še izboljšal.

Ekonomsko ogledalo: Obeti ostajajo ugodni
V Sloveniji se aktivnost v večini dejavnosti povečujejo, obeti ostajajo ugodni. Nadalje se krepita izvoz in zasebna potrošnja, razmere na trgu dela se izboljšujejo. Krepiti se je začela tudi gradbena aktivnost, v najnovejši publikaciji Ekonomsko ogledalo ugotavljajo analitiki Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Slovenija vložila zahtevo za spremembo operativnega programa
Slovenija je včeraj uradno vložila zahtevo za spremembo operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, je sporočila ministrica za kohezijo Alenka Smerkolj po srečanju z evropsko komisarko za regionalno politiko Corino Cretu. Ministrica je s sestankom zadovoljna, čeprav ima komisija še veliko vprašanj.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
Navedba izvršilnega naslova v predlogu
Sodišče prve stopnje zavrnilo dolžnikov ugovor zoper sklep o zavarovanju in zavrglo njegov predlog za odlog zavarovanja. Dolžnik je zoper zavrnilni sklep vložil pritožbo na višje sodišče, ki je pritožbo zavrnilo (VSL sklep I Ip 3997/2016). V obrazložitvi je višje sodišče pojasnilo, da je trditveno in dokazno breme v postopku zavarovanja drugačno kot v pravdnem postopku, ker upnik v tem primeru že razpolaga z izvršilnim naslovom, zato upniku terjatve v predlogu za zavarovanje ni treba natančneje pojasniti. Izvršilni naslov je bil v predlogu za zavarovanje zatrjevan in priložen, pritožniku pa v tem postopku hkrati s sklepom o zavarovanju tudi vročen. V njem so posamezne glavnice in obračunane obresti ter stopnja obrestne mere povzete jasno in razdelano.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

OBVESTILO

POMEMBNO IZ ROKOVNIKA

     
 
Poostrenimi nadzori na javnih prireditvah
Finančna uprava RS obvešča, da bo tudi v letošnjem letu izvajala ciljne poostrene nadzore v okviru različnih javnih prireditev (koncerti, sejmi, festivali, srečanja, veselice, tabori, shodi, ipd.). Ugotavljajo namreč, da se na tovrstnih dogodkih pogosto dogajajo kršitve dela in zaposlovanja na črno in kršitve izdajanja in davčnega potrjevanja računov. Poostreni nadzori bodo usmerjeni predvsem v tovrstne nepravilnosti.

Iz rokovnika FinD-INFO – Ne pozabite na oddajo:
    • 20.7.2017 > AJPES: Večstranski pobot - obvezni in prostovoljni (neobvezni)
    • 31.7.2017 > AJPES: Četrtletno poročanje - II. četrtletje 2017
    • 31.7.2017 > FURS: Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2016

     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec junij potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec april 2017:   1.591,01€
 
in neto plača:   1.038,05€
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   1.598,68€
 
in neto plača za tromesečje:   1.042,72€
 
Minimalna plača:   804,96€ bruto
 
 
 
 
 
     

 

NAPOVEDNIK_DOGODKOV

NAPOVEDNIK DOGODKOV

     
 
Priprava polletnega poročila in aktualna problematika obračuna plač v javnem sektorju
Evropska svetovalnica organizira seminar, ki bo obravnaval pripravo polletnega poročila po ZIPRS-u v skladu z zakonodajo, s sistematičnim pregledom praktičnih primerov ter aktualno problematiko obračuna plač v javnem sektorju. Seminar bo potekal 27. julija 2017 v konferenčni dvorani Domus medica v Ljubljani, vodila ga bo predavateljica Majda Gominšek.

 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.

 
© 1989-2017 IUS SOFTWARE d.o.o. Vse pravice pridržane

Sporočilo ste prejeli skladno s 109. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na podlagi: vaše prijave na spletnih straneh www.findinfo.si ali www.iusinfo.si, vaše javne objave na spletu ali PIRS-u, v bazi GZS, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji ali s sodelovanjem podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. ali pa smo vam ga poslali v informacijo kot odgovor na vašo e-pošto. V kolikor tovrstnih sporočil ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.