c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
 
December 2016, številka 50 / letnik VIII.
 

Leto se hitro bliža koncu in tokrat bodo prazniki bolj veseli in predvsem daljši, saj je državni zbor včeraj potrdil predlog spremembe Zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki 2. januar znova uvršča na seznam dela prostih dni. Večina pravnih oseb se že intenzivno pripravlja na izdelavo računovodskih izkazov in njihovo predložitev, zato v današnji osrednji temi izpostavljamo letna poročila nepridobitnih organizacij. Tem pa lahko namenite del svoje dohodnine, če so na seznamu upravičencev donacij, rok za oddajo je do 31. decembra. Vabljeni k branju tednika!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Rubrika V središču
› Kadrovske novosti
› Davčne novosti
› Novosti v zakonodaji
› Sprejeta zakonodaja
› Pomembnejše novice zadnjega tedna
› Izbor iz arhiva sodne prakse
› Pomembno iz rokovnika
› Spletni seminarji FinD-INFO
› Napovednik dogodkov
› Aktualno
     
    NE SPREGLEJTE
Del svoje dohodnine lahko namenite za donacije
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

RUBRIKA V SREDIŠČU

     
             
      Novosti priprave in predložitve letnega poročila nepridobitnih organizacij - pravnih oseb zasebnega prava    
mag. Mojca Kunšek
   
Koledarsko leto, ki je v večini primerov pravnih oseb tudi hkrati poslovno leto, se počasi zaključuje in vse več pravnih oseb se že intenzivno pripravlja tudi na izdelavo računovodskih izkazov in njihovo predložitev.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
Plačilo nadur ali kompenzacija teh ur z odsotnostjo z dela
Delavec je delal prek polnega delovnega časa in želi te ure izrabiti. Zanima nas, ali mu je treba omogočiti izrabo po pravilu ura za uro ali ura za uro in pol? Za družbo velja Kolektivna pogodba komunalnih dejavnosti.

Kako veljavno skleniti sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi?
Sporazum, ki ga skleneta delavec in delodajalec o prenehanju veljave pogodbe o zaposlitvi, je eden od načinov prenehanja pogodbe o zaposlitvi (1. odst. 81. člena Zakona o delovnih razmerjih - (ZDR-1)).

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
Storitve iz tujine
Inštitut za računovodstvo je podal mnenje v zvezi z DDV podjetju, ki je davčni zavezanec in je prejelo račun za storitve svetovanja od podjetja iz Anglije. Na računu je naveden neto znesek.

FURS: Dohodek iz oddajanja premoženja v najem (Podrobnejši opis)
Finančna uprava je objavila novo izdajo dokumenta - Dohodek iz oddajanja premoženja v najem (2. izdaja), s spremembami izračuna in plačila dohodnine na podlagi napovedi zavezanca oz. obračuna davčnega odtegljaja. Od 1. januarja 2017 dalje bo moral plačnik davka davčni odtegljaj izračunati in odtegniti ob obračunu dohodka, plačati pa najpozneje v petih dneh od izplačila dohodka. Do 1. januarja 2017 pa mora plačnik davka davčni odtegljaj izračunati in odtegniti ob obračunu dohodka, plačati pa na dan izplačila dohodka.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
Poslanci vrnili 2. januar na seznam dela prostih dni
DZ je včeraj z 61 glasovi za in 10 proti potrdil predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s tem pa vrnil 2. januar na seznam dela prostih dni. To za državljane pomeni, da bodo že čez slabe tri tedne imeli še en dela prost dan.

Vlada s predlogi odprave plačnih anomalij
Vladna stran je sindikate javnega sektorja včeraj vabila k nadaljevanju pogajanj. Kakšen predlog bo na mizi, zaenkrat ni znano. Konkretne rešitve naj bi vladni predstavniki sindikatom predstavili danes, so pa v preteklih dneh z nekaterimi razmisleki seznanili vodji obeh sindikalnih pogajalskih skupin. Vlada in sindikati bodo danes nadaljevali s pogajanji.

Izračuni za zakon o zdravstvenem varstvu
Ministrstvo za zdravje ima po besedah ministrice Milojke Kolar Celarc napisan predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju z določenimi izračuni. Izdelali bodo še dodatne izračune in ko bodo usklajeni s finančnim ministrstvom, jih bodo predstavili koaliciji. Medtem so partnerji bolj nestrpni, v SD in pričakujejo čimprejšnje predloge.

Povrnitev stopenj DDV na prejšnjo raven
Nepovezani poslanec Andrej Čuš je v parlamentarno proceduro vložil predlog sprememb zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katerimi bi davčne stopnje vrnil na prejšnjo raven. Kot je pojasnil, je bila Slovenija ob zadnjem dvigu julija 2013 v težkem finančnem položaju, zvišanje stopnje DDV pa naj bi bil začasen ukrep, ki je nato postal trajen.

 
 
 
     

 

NOVI_ZAKONI

SPREJETA ZAKONODAJA

     
 
Opravljanje plačilnih storitev za proračunske uporabnike
17. decembra začne veljati Zakon o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU-1), ki ureja opravljanje plačilnih in drugih storitev za neposredne in posredne uporabnike državnega in občinskih proračunov, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, register proračunskih uporabnikov ter naloge in organizacijo Uprave Republike Slovenije za javna plačila.

Zahtevo za oceno ustavnosti določitve višine sredstev za sofinanciranje občinskih naložb zavrgli
Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo nekaterih občin za oceno ustavnosti prvega odstavka 56. člena zakona o izvrševanju proračunov za leti 2016 in 2017, ki določa obseg sredstev za sofinanciranje občinskih naložb. Med drugim ugotavljajo, da predlagatelji niso izkazali, da bi z določbo prišlo do posega v ustavni položaj in pravice občin.

Pregled čistopisov zakonov in podzakonskih predpisov na portalu FinD-INFO, ki so začeli veljati ali se začnejo uporabljati:
    • Zakon o dohodnini (ZDoh-2); veljavnost od: 8.10.2016, uporaba od: 1.1.2017 - sprememba
    • Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2); veljavnost od: 5.11.2016, uporaba od: 1.1.2017 - sprememba
    • Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2); veljavnost od: 22.10.2016, uporaba od: 1.1.2017 - sprememba
    • Proračun Republike Slovenije za leto 2017 (DP2017); veljavnost od: 12.12.2015, uporaba od: 1.1.2017
    • Pravilnik o določitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2017; veljavnost od: 1.1.2017
    • Pravilnik o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu; veljavnost od: 1.1.2017 - sprememba
    • Pravilnik o obrazcih za napovedi za odmero akontacije dohodnine ter obrazcih za napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz kapitala in dohodka iz oddajanja premoženja v najem; veljavnost od: 1.1.2017 - sprememba
    • Pravilnik o vrstah podatkov o oddanih javnih naročilih v preteklem letu na podlagi Zakona o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti ter načinu njihovega zbiranja; veljavnost od: 30.11.2016, uporaba od: 1.1.2017 - sprememba

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 78 - 79
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
Nemalo zaposlenih tudi letos z božičnicami
Decembra in januarja v nemalo podjetjih delijo božičnice. V nekaterih družbah so za STA povedali, da odločitve glede dodatnega nagrajevanja te dni še niso sprejeli, večinoma pa bodo božičnice izplačane v sredini decembra.

Število prijav sumov korupcije spet v porastu
Trend števila prijav sumov korupcije je v porastu, je na novinarski konferenci ob začetku tedna boja proti korupciji poudaril predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec. Manj zadovoljen pa je z nekaterimi rešitvami v predlogu novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zlasti v delu, kjer govori o osebnostni primernosti funkcionarjev KPK.

Nagrajeni tuji vlagatelji pozivajo Slovenijo k takojšnjim spremembam
Novem Car, Rosenbauer, Leykam in Glovis Europe - najboljši tuji investitorji v Sloveniji 2016 po izboru agencije Spirit, pozivajo k čimprejšnjim reformam, ki bodo izboljšale konkurenčnost slovenskega poslovnega okolja. Omenjajo predvsem davčno razbremenitev plač, izboljšano delovno zakonodajo in skrajšanje administrativnih postopkov.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA PRAKSE – JUDIKATI

     
 
Odškodnina za čas odpovednega roka
Višje delovno in socialno sodišče je s sodbo Pdp 1118/2015 zavrnilo pritožbo tožene stranke in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je pravilno presodilo, da je tožnica upravičena do odškodnine za čas 30-dnevnega odpovednega roka in ne le za čas do izteka odpovednega roka na podlagi redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Redna odpoved, ki jo je tožnica po elektronski pošti poslala direktorju tožene stranke, ni začela učinkovati, saj ni bila vročena v skladu z drugim odstavkom 88. člena ZDR-1 (tj. osebno v prostorih delodajalca, s priporočeno pošiljko s povratnico ali z objavo na oglasnem mestu pri delodajalcu, ki je dostopno delavcu). V takšnem primeru se šteje, da delavec redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi sploh ni podal, zato mu na tej podlagi pogodba o zaposlitvi tudi po izteku odpovednega roka ne preneha. Odpovedni rok torej na podlagi redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi tožnice sploh ni začel teči.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

OBVESTILO

POMEMBNO IZ ROKOVNIKA

     
 
KP-KPD: Oddaja kontrolnih podatkov za dohodnino
Na portalu eDavki je na voljo obrazec KP-KPD, preko katerega se enako kot za pretekla odmerna leta, oddajajo kontrolni podatki za odmerno leto 2016. Za pripravo podatkov za leto 2016 ni na voljo program WDohod. Podatki za uvoz se lahko pripravijo ročno v eDavkih v sklopu obrazca KP-KPD, kjer je možnost izdelati datoteko tako, da v razdelku "Izdelaj datoteko" izberete ustrezen VIR podatkov, ki ga želite pripraviti za oddajo.

Iz rokovnika FinD-INFO – Ne pozabite na oddajo:
22.12.2016 > AJPES: Večstranski pobot - obvezni in prostovoljni (neobvezni)

     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FinD-INFO

     
 

Preverite zadnje izvedene spletne seminarje na portalu FinD-INFO in bogat arhiv posnetkov:

 
Pretekli spletni seminarji
Vesna Bartolj Maver
Brezplačen seminar za naročnike Kapital podjetnika in prenosi iz/v gospodinjstvo oktober 2016 29,90 EUR Naročilo
mag. Mojca Kunšek
Brezplačen seminar za naročnike Posebnosti in novosti, ki jih bo treba upoštevati pri predložitvi letnega poročila za leto 2016 november 2016 29,90 EUR Naročilo
 
 
 
 
     

 

NAPOVEDNIK_DOGODKOV

NAPOVEDNIK DOGODKOV

     
 
Spremembe pri poročanju na obrazcih REK od 1. januarja 2017 dalje
Inštitut za računovodstvo vabi na kratek seminar Spremembe pri poročanju na obrazcih REK, ki bo 19. decembra na Brezovici pri Ljubljani. Na seminarju vam bodo predstavili spremembe pri poročanju na REK obrazcih, ki bodo pričele veljati 1. 1. 2017 in so pomembne, kajti poročani podatki bodo bodoča podlaga za odmero pokojninske osnove zaposlenih. Predavateljica je mag. Sabina Lamut.

 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.

 
© 1989-2015 IUS SOFTWARE d.o.o. Vse pravice pridržane

Sporočilo ste prejeli skladno s 109. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na podlagi: vaše prijave na spletnih straneh www.findinfo.si ali www.iusinfo.si, vaše javne objave na spletu ali PIRS-u, v bazi GZS, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji ali s sodelovanjem podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. ali pa smo vam ga poslali v informacijo kot odgovor na vašo e-pošto. V kolikor tovrstnih sporočil ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.