c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
 
Avgust 2016, številka 33 / letnik VIII.
 

Z uveljavitvijo ZPlaSS je bil uveden pojem "plačilnega računa", ki je račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev in je namenjen izvrševanju plačilnih transakcij. Banka Slovenije pa je v skladu z zadnjo novelo ZPlaSS, ki se začne uporabljati 18. septembra, določila maksimalno višino nadomestila za osnovni plačilni račun, ki bo za finančno ranljive potrošnike znašala 2,30 evra, za ostale pa približno 4,60 evra. V današnji osrednji rubriki podrobneje predstavljamo nove poenotene obrazce za letna poročanja za leto 2016, ki jih je konec meseca julija na svoji spletni strani objavil AJPES. Vabljeni k branju!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› Rubrika V središču
› Finančno računovodske novosti
› Davčne novosti
› Novosti v zakonodaji
› Sprejeta zakonodaja
› Pomembnejše novice zadnjega tedna
› Izbor iz arhiva sodne prakse
› Pomembno iz rokovnika
› Koristni številčni podatki
› Spletni seminarji FinD-INFO
› Napovednik dogodkov
› Aktualno
     
    NE SPREGLEJTE
FURS: Rešenih 68,6 % vloženih ugovorov
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

RUBRIKA V SREDIŠČU

     
             
      Novi obrazci za letna poročanja za leto 2016    
Vesna Bartolj Maver
   
Minilo je že več kot eno leto od sprejetja in uvedbe novele ZGD-1I in končno smo dobili v skladu s spremenjeno zakonodajo tudi poenotene obrazce za letna poročanja za leto 2016.
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO-RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
S centralnim kreditnim registrom bo vzpostavljen celovit nadzor nad kreditiranjem bančnih komitentov in izmenjavi informacij
Čeprav je bila vzpostavitev centralnega nadzora o izvajanju kreditiranja bančnih komitentov napovedana že v minulem letu, pa je šele v teh dneh ugledal luč sveta predlog Zakona o centralnem kreditnem registru (ZCRK), ki bo zamenjal obstoječi sistem zajema tovrstnih informacij SISBON in omogočil pregled nad kreditiranjem tako fizičnih kot pravnih oseb.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
Vmesne dividende
Inštitut za računovodstvo je podal mnenje lastniku d. o. o.-ja, ki si želi izplačati dividendo. Lastnika zanima, kako je z izplačilom dobička, torej vmesnim izplačilom dividend in kdaj se pri tem plača davek? Verjetno se ugotovi dobiček na podlagi mesečne bilance. In kaj če si bo izplačal več, kot bi si lahko, če bi si dividendo izplačal po zaključenem poslovnem letu?

FURS: Dobiček iz kapitala od odsvojitve finančnega kapitala (Vprašanja & odgovori)
Finančna uprava je objavila spremembo dokumenta - Dobiček iz kapitala od odsvojitve finančnega kapitala, v katerem odgovarjajo na dve dodatni vprašanji, med drugim kako so obdavčena izplačila naknadnih vplačil fizičnih oseb?

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
Vlada prerazporedila sredstva pri različnih proračunskih porabnikih
Vlada je na dopisni seji potrdila prerazporeditev sredstev pri nekaterih proračunskih porabnikih. Finančno ministrstvo bo znotraj svojega finančnega načrta 905.937 evrov dodatno namenilo za finančno izravnavo občin, z MNZ je prerazporejenih dobrih 165.000 evrov na MJU, varuh človekovih pravic pa za uresničitev najnujnejših nalog prerazporeja 10.000 evrov.

SDH s predlogom sprememb strategije upravljanja naložb
SDH je prejšnji teden pripravil predlog sprememb strategije upravljanja kapitalskih naložb države in ga posredoval ministrstvu za finance. Tam ga bodo proučili in po potrebi pristopili k pripravi nove strategije. Predlogov sprememb ne razkrivajo, slišati pa je, da gredo nekatere v smer odprave omejitve koncentracije lastništva pri pomembnih naložbah.

 
 
 
     

 

NOVI_ZAKONI

SPREJETA ZAKONODAJA

     
 
Določena maksimalna višina stroška osnovnega bančnega računa
Banka Slovenije je določila način izračuna nadomestila za zagotavljanje osnovnega plačilnega računa, ki se bo tako kot novela zakona o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS), ki ga uvaja, začel uporabljati 18. septembra. Nadomestilo bo za finančno ranljive potrošnike omejeno na približno 2,30 evra, za ostale potrošnike pa na približno 4,60 evra.

Pregled čistopisov zakonov in podzakonskih predpisov na portalu FinD-INFO, ki so začeli veljati ali se začnejo uporabljati:
    • Zakon o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti (ZJNPOV); veljavnost od: 13.8.2016 - sprememba
    • Zakon o socialnem varstvu (ZSV); veljavnost od: 13.8.2016, uporaba od: 13.8.2017 - sprememba
    • Zakon o gostinstvu (ZGos); veljavnost od: 13.8.2016 - sprememba
    • Tarifa o taksah in nadomestilih; veljavnost od: 13.8.2016
    • Sklep o značilnostih osnovnega plačilnega računa in načinu izračuna višine primernega nadomestila za zagotavljanje osnovnega plačilnega računa; veljavnost od: 13.8.2016, uporaba od: 18.9.2016
    • Tarifa o taksah in nadomestilih (Tarifa - 1); veljavnost od: 13.8.2016 - sprememba

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 54
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
Z evrom v promocijo zdravja na delovnem mestu do 10 evrov prihranka
V Sloveniji na leto izgubimo več kot 10 milijonov delovnih dni zaradi bolniških odsotnosti, mnoge bi lahko preprečili z izboljšavami v delovnem okolju. Pri tem pretežno niso potrebni veliki vložki. Vlaganje v zdravje se izplača tudi za delodajalce. Po raziskavah je mogoče z vsakim evrom, vloženim v zdravje ljudi, prihraniti med 2,5 do 10 evrov.

Svetovalnica za migrante opozarja na težave delavcev, ki jih delodajalci ne želijo odjaviti
Predstavniki Svetovalnice za migrante so predstavili težave delavcev, ki so podali izredno odpoved delovnega razmerja, delodajalci pa jih niso želeli odjaviti iz obveznega zavarovanja. Kje je razlog za to, vedo zgolj delodajalci sami, v svetovalnici pa od institucij v takšnih primerih pričakujejo več človečnosti.

Povprečna plača za junij na mesečni ravni nominalno navzgor, realno navzdol
Povprečna mesečna plača za junij je v Sloveniji znašala je 1564,49 evra bruto oziroma 1018,70 evra neto. S tem je bila nominalno za 0,2 odstotka višja, realno pa za 0,4 odstotka nižja od povprečne mesečne plače za maj. V prvem polletju je zaposlena oseba zaslužila v povprečju 1570,67 evra bruto na mesec.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA PRAKSE – JUDIKATI

     
 
Dodelitev brezplačne pravne pomoči
Tožnik v tožbi, ki jo je vložil na Upravno sodišče, navaja, da mu je bila že drugič po krivici zavrnjena prošnja za brezplačno pravno pomoč. Upravno sodišče je tožbo zavrnilo (UPRS sodba II U 103/2016) in v obrazložitvi pojasnilo, da je tožena stranka od tožnika zahtevala dopolnitev dokazil glede njegovega materialnega stanja, ki jih ne more pridobiti sama, in tudi dokazil, ki se nanašajo na utemeljenost njegovega zahtevka. V pozivu ga je tudi opozorila, da kolikor v roku 8 dni vloge ne bo dopolnil, bo prošnjo zavrgla. Po podatkih spisa tožnik navedenih listin, ki so relevantne za ugotavljanje izpolnjevanja finančnega in stvarnega pogoja za dodelitev brezplačne pravne pomoči, toženi stranki ni dostavil. Zato je bila njegova prošnja utemeljeno zavržena kot nepopolna.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

OBVESTILO

POMEMBNO IZ ROKOVNIKA

     
 
Napačno vročeni opomini
Na portalu eDavki obveščajo, da so med 13. junijem in 8. avgustom 2016 fizičnim osebam z dejavnostjo napačno vročili opomine v portal, ki je namenjen fizičnim osebam. Dokumente so prestavili in jih lahko pregledujete v kategoriji Prejeti dokumenti.

Iz rokovnika FinD-INFO – Ne pozabite na oddajo:
    • 25.8.2016 > AJPES: Večstranski pobot - obvezni in prostovoljni (neobvezni)
    • 31.8.2016 > AJPES: Skrajni rok za predložitev revidiranih letnih poročil - do konca meseca (ne velja za zavezance s poslovnim letom, različnim od koledarskega) - za gospodarske družbe, zadruge in društva

     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec avgust potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec junij 2016:   1.564,49€
 
in neto plača:   1.018,70€
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   1.565,61€
 
in neto plača za tromesečje:   1.018,93€
 
Minimalna plača:   790,73€ bruto
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FinD-INFO

     
 
 
Pretekli spletni seminarji
Aleš Avbreht
Brezplačen seminar za naročnike Novosti ZJN-3 januar 2016 57,38 EUR Naročilo
 
     

 

NAPOVEDNIK_DOGODKOV

NAPOVEDNIK DOGODKOV

     
 
DDV od uvoza po 1. 7. 2016
Inštitut za računovodstvo vabi na kratek seminar - DDV od uvoza po 1. 7. 2016, na katerem boste dobili praktične napotke kdaj se odbija DDV glede na datum dokumenta in kaj glede na datum prejema. Seminar bo izveden 30. avgusta 2016 na Inštitutu za računovodstvo (Brezovica pri Ljubljani), s predavateljico mag. Tanja Urbanija.

 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.

 
© 1989-2015 IUS SOFTWARE d.o.o. Vse pravice pridržane

Sporočilo ste prejeli skladno s 109. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na podlagi: vaše prijave na spletnih straneh www.findinfo.si ali www.iusinfo.si, vaše javne objave na spletu ali PIRS-u, v bazi GZS, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, sejmih, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji ali s sodelovanjem podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. ali pa smo vam ga poslali v informacijo kot odgovor na vašo e-pošto. V kolikor tovrstnih sporočil ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.