c S

Veto DS-ja na novelo, ki predvideva obvezno izročanje računov

02.03.2023 17:36 Državni svet je z 20 glasovi za in osmimi proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se ponovno uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev.

DZ je novelo zakona o davčnem potrjevanju računov sprejel prejšnji četrtek. V njej je med drugim zapisano, da mora zavezanec pri gotovinskem poslovanju za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Če tega ne stori, mu grozi globa 40 evrov. Račun je lahko tako v papirni kot elektronski obliki.

Obveznost izročitve računa potrošnikom kot tudi sankcioniranje tistih, ki računa ne prevzamejo, sta pred leti že veljala. Ukinjena je bila januarja lani, ko se je z novelo zakona o davku na dodano vrednost določilo, da je zavezanec dolžan izročiti račun kupcu le na njegovo zahtevo. Toda s tem se je po ugotovitvah vlade znova odprl manevrski prostor za sivo ekonomijo. V nekaterih panogah je namreč lani število davčno potrjenih računov znatno upadlo, v primerjavi s predkoronskim letom 2019 tudi za petino.

Izglasovanje odložilnega veta so predlagali člani komisije državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, državni svetniki pa so ga brez razprave podprli. Pobudnikom se zdi med drugim nesprejemljivo prelaganje odgovornosti izdaje računa na kupca, s tem ko mu za morebitni neprevzem računa grozi globa.

DZ bo moral zdaj o noveli glasovati še enkrat. Takrat jo bo moralo podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46.


>> Več: Veto DS-ja na novelo, ki predvideva obvezno izročanje računov