c S
Širitev sistema "Vse na enem mestu" in posebne ureditve za poslovne subjekte - VEM (s pogostimi vprašanji in odgovori) 17.02.2022

Finančna uprava je objavila spremembo dokumenta: Širitev sistema vse na enem mestu in posebne ureditve za poslovne subjekte – VEM z dopolnjenim vprašanjem 47.

E-TRGOVANJE

17. 2. 2022


Širitev sistema vse na enem mestu in posebne ureditve za poslovne subjekte – VEM

Sprememba dokumenta

***

Več na povezavi: Širitev sistema vse na enem mestu in posebne ureditve za poslovne subjekte – VEM, februar 2022Vir: FURS, 17. 2. 2022
_________

Dopolnjeno:

47.  Davčni zavezanec prek spletne platforme ponuja digitalne storitve kot so ikone, ilustracije in podobno (prodaja slik v formatih jpg., .png,. gif), ki predstavljajo elektronske storitve in sprašuje, ali elektronski vmesnik (spletna platforma) izpolnjuje pogoje domnevnega dobavitelja.

Davčni zavezanec, ki omogoča dobavo blaga z uporabo elektronskega vmesnika, kot je trg, platforma, portal ali podobno sredstvo, je domnevni dobavitelj v skladu s 6.a členom ZDDV-1 v primeru:

1) prodaje na daljavo s tretjih ozemelj ali iz tretjih držav uvoženega blaga v pošiljkah z realno vrednostjo največ 150 evrov, ki se pogosto imenuje blago nizke vrednosti, ali

2) dobave blaga znotraj Unije, ki jih opravi davčni zavezanec, ki nima sedeža v Uniji, za osebo, ki ni davčni zavezanec (vključene so domače dobave in prodaje blaga na daljavo znotraj Unije).

Z drugimi besedami, davčni zavezanec, ki omogoča dobavo z uporabo elektronskega vmesnika, postane domnevni dobavitelj, kadar prek svojega elektronskega vmesnika dobavlja:

-  blago v pošiljkah z realno vrednostjo največ 150 evrov, ki se dobavi prejemniku v EU in uvozi v EU, ne glede na to, ali ima osnovni dobavitelj/prodajalec sedež v EU ali zunaj EU;

-  blago, ki je bilo že dano v prost promet v EU, in blago, ki je v EU, ki se dobavi prejemnikom v EU, ne glede na njegovo vrednost, kadar osnovni dobavitelj nima sedeža v Uniji.

V skladu z navedenim se določbe domnevnega dobavitelja uporabljajo samo pri prodaji blaga na daljavo, in sicer pod pogoji iz 6.a člena ZDDV-1 ter ne veljajo v primeru opravljanja storitev. Elektronski vmesnik pri opravljanju storitev ne izpolnjuje pogoje domnevnega dobavitelja.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.