c S
Ali ste seznanjeni z zahtevami ICS2? 11.01.2022 Pomen zagotavljanja visokokakovostnih predhodnih informacij o tovoru pred natovarjanjem (PLACI) v Sistem nadzora uvoza 2 (ICS2).

Učinkovito obvladovanje tveganj v mednarodni dobavni verigi je ključno za zagotavljanje varnosti in varstva prebivalcev EU, zaščito finančnih in ekonomskih interesov EU in hkrati za olajševanje zakonite trgovine. Da bi carinski organi zagotovili pravilno delovanje enotnega trga EU in carinske unije v skladu s sprejeto strategijo in njenim akcijskim načrtom je bil v letu 2015 vzpostavljen program ICS2.

Proces uvedbe programa ICS2 za gospodarske subjekte poteka v 3 fazah, znotraj katerih se v sistem vključuje blago, ki v EU prihaja z različnimi transportnimi sredstvi. V prvi fazi je Evropska unija s 15. marcem 2021 začela z uporabo novega sistema nadzora uvoza za zajem minimalnega nabora podatkov pred natovarjanjem za letalske pošiljke prispele po pošti in hitri pošti.

Za obveščanja gospodarskih subjektov o ICS2 Evropska Komisija (TAXUD) uporablja internetno stran TAXUD-a (Import Control System 2(ICS2).
Vir: FURS, 10. 1. 2022


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.