c S
Znesek minimalne plače bo znan šele po 15. januarju 24.12.2021 Po predlogu ZSSS naj bi se znesek minimalne plače zvišali za 10,65 odstotka. Tako bi se s 1.024,24 evra zvišal na 1.133,35 evra.

Cene življenjskih potrebščin rastejo

Da bo znesek minimalne plače v letu 2022 določen v višini, ki zagotavlja pravično plačilo in dostojno življenje delavk in delavcev, v ZSSS ministrstvo pozivajo, naj do konca letošnjega leta pristopi k izračunu ustreznih minimalnih življenjskih stroškov.

Upoštevaje okrevanje gospodarstva, podatke o napovedani rasti cen življenjskih potrebščin in ostale kazalnike, ki so podlaga za redno uskladitev zneska minimalne plače tudi sindikati pozivajo, da se znesek minimalne plače januarja 2022 poviša.

Usklajevanje minimalne plače teče vsako leto

Znesek minimalne plače se v skladu z zakonom vsako leto uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Pri tem se uporabi uradni podatek statističnega urada o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta.

Država je za subvencijo letošnjega dviga namenila 24 milijonov evrov, delodajalci bi v 2022 usklajevali z inflacijo, sindikati pričakujejo več.

Minister za delo Janez Cigler Kralj ima do 31. januarja 2022 čas, da določi in v uradnem listu objavi, koliko bo znašala minimalna plača v prihodnjem letu. Tako sindikati kot delodajalci bi radi sicer čim prej izvedeli, s čim lahko računajo, vendar bo šele okoli 15. januarja statistični urad objavil višino inflacije. Predstavniki gospodarstva pričakujejo, da se bo višina minimalne plače usklajevala le z rastjo cen življenjskih potrebščin, zastopniki delavcev pa seveda računajo na več.


Vir: FinD-INFO, 23. 12. 2021


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.