c S
Izteka se rok za doplačilo dohodnine; na pošto še preostali izračuni 26.05.2021 V ponedeljek 31. maja se izteče rok za doplačilo dohodnine za leto 2020 (iz prve tranše) za tiste zavezance, ki so informativne izračune dohodnine prejeli v začetku aprila.

Tisti zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč akontacije dohodnine, bodo preplačane zneske prejeli na svoje bančne račune.

Za vse zavezance velja, da lahko v približno mesecu dni po tem, ko informativni izračun dohodnine prejmejo, nanj vložijo ugovor. Če se z izračunom strinjajo, pa morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati v ustreznem roku oz. preveč plačano dohodnino prejmejo vrnjeno na bančne račune.

Odmerjeni davek se lahko poravna v več obrokih. Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke. V primeru vložitve  obrazca ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov. Roka za vložitev obrazca ni, priporočljivo pa ga je vložiti čim hitreje, najbolje takoj, ko zavezanec prejme plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku.

Drugi sveženj za tiste, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane oz. so hkrati tudi sami vzdrževani družinski člani ali pa imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek, ponavadi sledi konec maja. V tem svežnju so ponavadi tudi izračuni za zavezance brez urejenega rezidentskega statusa, kot tudi posamezne manjše skupine zavezancev, za katere Furs v marcu še nima celovitih podatkov.

Informativnega izračuna pa še vedno ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Ti bodo morali tako kot vsako leto napoved vložiti sami.

FURS informativne izračune že nekaj let pošilja z navadno pošto, za vročene pa veljajo 15. dan od datuma odpreme.

Aktualni roki FURS:

30. 5. 2021   Vračiilo dohonine (prvsa tranša)
31. 5. 2021   Doplačilo dohodnine (prva tranša)
31. 5. 2021   Odprema druge tranše informativnih izračunov dohodnine


Vir: FinD-INFO, 26. 5. 2021


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.