c S

Pojasnilo FURS: Vračila DDV davčnim zavezancem s sedežem v Sloveniji v drugih državah in davčni zavezancem s sedežem izven Slovenije v Sloveniji

26.03.2021 FURS je izdal spremembo dokumenta - Vračila DDV davčnim zavezancem s sedežem v Sloveniji v drugih državah in davčni zavezancem s sedežem izven Slovenije v Sloveniji, v 3. izdaji. Dopolnjena sta odgovora na vprašanji 1. in 3., ki ju objavljamo v nadaljevanju.

DAVEK NA DODANO VREDNOST (DDV)

26. 3. 2021

Vračila DDV davčnim zavezancem s sedežem v Sloveniji v drugih državah in davčni zavezancem s sedežem izven Slovenije v Sloveniji

sprememba dokumenta

***

Več na povezavi: Vračila DDV davčnim zavezancem s sedežem v Sloveniji v drugih državah in davčni zavezancem s sedežem izven Slovenije v Sloveniji, 3. izdaja, marec 2021

_________

Dopolnjeno

Vprašanje 1: Ali lahko v Sloveniji uveljavljam vračilo DDV na podlagi poenostavljenega računa?

Da. Na poenostavljenem računu morajo biti navedeni podatki, predpisani v drugem in tretjem odstavku 83. člena ZDDV-1 ter ime in naslov kupca (tretji odstavek tega člena zakona).

Vprašanja 3: Ali lahko v Sloveniji uveljavljam vračilo DDV na podlagi 74. člena ZDDV-1, če občasno vozim potnike čez ozemlje Slovenije?

Ne. Tuj davčni zavezanec se mora v Sloveniji identificirati za DDV in od prevožene poti po Sloveniji obračunati slovenski DDV (kraj obdavčitve je po 28. člen ZDDV-1 Slovenija). Lahko se identificira za namene DDV v splošno ureditev ali pa se prijavi v posebno ureditev za občasni prevoz potnikov v cestnem prometu.

Če uporablja splošno ureditev, odbitek DDV uveljavlja v okviru rednega obračuna DDV, če uporablja posebno ureditev, pravice do odbitka DDV ne more uveljavljati. Podrobnejši opis v zvezi s posebno ureditvijo je dostopen na naslednji povezavi.


Vir: FURS, 26. 3. 2021


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.