c S

Objavljena nova številka Pregleda javnofinančnih gibanj

01.09.2020 Na Ministrstvu za finance so objavili nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvih sedem mesecev letošnjega leta.

Pregled javnofinančnih gibanj in podrobnejša realizacija državnega proračuna

Prihodki državnega proračuna so v tem obdobju znašali nekaj manj kot 5,1 milijarde evrov, kar je, predvsem zaradi padca davčnih prihodkov v času epidemije COVID-19, 12,3 % manj od primerljivega obdobja lani. Dinamika upadanja proračunskih prihodkov se je julija sicer nekoliko upočasnila. Odhodki državnega proračuna so v tem obdobju znašali nekaj manj kot 7,3 milijarde evrov oziroma 25,2 % več kot v enakem obdobju lanskega leta. Državni proračun je tako v prvih sedmih mesecih izkazal primanjkljaj v višini približno 2,2 milijarde evrov.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljajo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni, od začetka letošnjega leta pa lahko podatke o državnem proračunu spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje.  

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih sedmih mesecih zabeležila približno 10,4 milijarde evrov prihodkov in 12,6 milijarde evrov odhodkov.

Pordrobnejše informacije so na voljo v brošurah:

- Pregled javnofinančnih gibanj, avgust 2020
- Državni proračun 1992–2020


Vir: Ministrstvo za finance, 31. 8. 2020


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.