c S

Država v prvem četrtletju 2020 ustvarila velik primanjkljaj

01.07.2020 Ministrstvo za finance je objavilo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvih pet mesecev letošnjega leta.  Državni proračun je v prvih petih mesecih leta izkazal primanjkljaj v višini približno 1,27 milijarde evrov.

Prihodki državnega proračuna so znašali približno 3,56 milijarde evrov in so bili od primerljivega lanskega obdobja nižji za 15,8 %. Odhodki državnega proračuna so v tem obdobju znašali okoli 4,83 milijarde evrov, kar je 18,7 % več kot v primerljivem obdobju lani.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni, od začetka letošnjega leta pa lahko podatke o državnem proračunu spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje.  

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin.  

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih petih mesecih zabeležila približno 7,13 milijarde evrov prihodkov in 8,51 milijarde evrov odhodkov.

Pregled javnofinančnih gibanj in podrobnejša realizacija državnega proračuna prikazan še v brošurah:

- Pregled javnofinančnih gibanj, junij 2020
- Državni proračun 1992–2020Vir: Ministrstvo za finance, 30. 6. 2020


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.