c S

Elektronske vloge za vzdrževane družinske člane do 20. februarja

31.01.2020 Zavezanci lahko vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane v elektronski obliki prek eDavkov oddajo do 20. februarja, v papirnati obliki pa do 5. februarja, so v četrtek sporočili iz Fursa. Poleg daljšega roka uprava ponuja predizpolnjen obrazec z lanskimi podatki in sodelovanje v nagradni igri.

V Finančni upravi RS (Furs) bodo od 6. februarja naprej v informacijski sistem vnašali podatke iz papirnatih vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. V času vnosa teh podatkov bo ostal portal odprt tudi za zunanjo javnost. To pomeni, da bodo lahko zavezanci oddali to vlogo prek mobilne aplikacije eDavki ali preko spletnega portala eDavki do 20. februarja.

Furs si prizadeva zavezance spodbuditi k elektronskemu poslovanju. Tako jim omogoča uporabo predizpolnjenega obrazca z lanskimi podatki, vračilo dohodnine dobijo 13 dni prej in sodelovanje v nagradni igri za električni skiro, električno kolo in 25.000 evrov.

Zavezanci, ki med letom niso uveljavljali te olajšave, in tisti, ki želijo medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti, morajo vložiti vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine.

Pri optimiziranju davčne obveznosti si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki.

Potem ko so lani zavezancem prvič ponudili možnost, da lahko vlogo oddajo prek mobilne aplikacije eDavki, se je delež elektorsko oddanih vlog močno povečal. Lani je vlogo oddalo elektronsko 66 odstotkov več zavezancev kot leta 2018, letos so do 14. januarja v elektronski obliki prejeli skoraj 140 odstotkov več vlog kot v enakem obdobju lani, so sredi meseca sporočili iz Fursa.

Ljubljana, 30. januarja (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.