c S

Ministrstvo nad naraščajoče cene tudi s polletnim spremljanjem cen pridelkov in izdelkov

01.06.2023 08:10 Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo v skladu z odredbo o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov od 1. julija pol leta spremljalo cene pridelkov in izdelkov. Gre za poskus obvladovanja cen.

Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci, torej deležniki v celotni verigi preskrbe s hrano, od mikro- do velikih podjetij.

Ker stopnje rasti cen hrane ostajajo visoke, v zadnjih mesecih so bile celo višje kot drugod v evrskem območju, je spremljanje cen hrane danes na novinarski konferenci ob prvem letu delovanja vlade najprej napovedal premier Robert Golob. Vlada želi ugotoviti, "kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže".

Z gospodarskega ministrstva so pozneje sporočili, da je bila s ciljem spremljanja cenovnih dogajanj v prehranski verigi danes izdana odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, ki bo v uradnem listu predvidoma objavljena še danes, za obdobje šestih mesecev pa bo začela veljati 1. julija.

>> Več: Ministrstvo nad naraščajoče cene tudi s polletnim spremljanjem cen pridelkov in izdelkov