c S

Voditelji EU dosegli dogovor o omejevanju cene zemeljskega plina

21.10.2022 07:53 Voditelji EU so na zasedanju v Bruslju podprli predlog komisije o uvedbi začasnega dinamičnega cenovnega koridorja za transakcije z zemeljskim plinom. Neposrednega zagotovila, da to pomeni nižje cene, ni, energetski ministri bodo prihodnji teden potrjevali ustroj mehanizma, na ministrstvu in v Geoplinu učinke še preučujejo. Po nekaterih ocenah pa gre vendarle za pomemben napredek. Na drugi strani so voditelji podprli skupne nakupe plina ter napovedali "okrepitev naporov" za varčevanje z energenti.

Voditelji držav članic Evropske unije (EU) so na vrhu v Bruslju sprejeli sklep o ukrepih za omejevanje cen zemeljskega plina. Glavni ukrep je tako imenovani začasni dinamični cenovni koridor za transakcije z zemeljskim plinom, ki ga je po tem, ko na nivoju EU ni bilo soglasja za neposredno omejitev cen plina (kapica), predlagala Evropska komisija.

Po navedbah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen gre za omejevanje cen na nizozemskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom TTF, ki velja za glavno trgovalno vozlišče v Evropi. Mehanizem bi bil v veljavi do marca 2023, ko naj bi komisija predstavila ukrep ločenega indeksa za določanje cen utekočinjenega zemeljskega plina (LNG). Delež tega se je namreč v zadnjem letu močno povečal, cene na TTF pa še vedno odražajo predvsem gibanje na trgu plinovodnega plina, kjer je letos poleti cene narekovala Rusija. Komisija se zato zavzema za ločen LNG indeks.

Komisijo in Svet EU, v okviru katerega se sestajajo ministri za energetiko, so voditelji pozvali še k pripravi začasnega okvira EU za omejitev cen plina, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije, piše v sklepih. Komisija sicer tega v svoj predlog ni vključila, saj je odprtih še nekaj vprašanj. Med temi je von der Leyen danes izpostavila finančni vpliv za države članice, ki uporabljajo veliko plina za proizvodnjo elektrike in vprašanje, ali bi lahko strošek kril proračun EU.

Poudarimo, da podpora voditeljev še ne pomeni, da bodo predlogi sprejeti. O podrobnostih uredbe bodo zdaj razpravljali energetski ministri. Prvič se bodo sestali v torek v Luxembourgu.

>> Več: Voditelji EU dosegli o omejevanju cene zemeljskega plina