c S

Na KGZS kritični do predlaganih sprememb pri obdavčitvi plačil za kmete

10.10.2022 14:24 Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) nasprotuje obdavčitvi plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje, kot je zapisano v predlogu novele zakona o dohodnini, ki je v obravnavi v državnem zboru. Ta plačila zdaj niso obdavčena, po novem bi bila 50-odstotno. Še slabše bi sicer bilo, če novela ne bi bila sprejeta do konca tega leta.

V obdavčitev z dohodnino so se doslej kmetom vštevala le izravnalna plačila iz prvega stebra skupne kmetijske politike brez sredstev za zeleno komponento. Predlog novele zakona o dohodnini, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu, pa določa, da se do višine 50 odstotkov v osnovo za dohodnino vštevajo tudi plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost.

S tem se na KGZS ne strinjajo. “Kajti nič se ni spremenilo, da bi bilo to upravičeno,” je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik KGZS Roman Žveglič. Ob tem je zavrnil pojasnila finančnega ministrstva, da je predlagana obdavčitev posledica znižanja katastrskega dohodka. “Prav nič se ni znižal, ponekod se je celo povečal,” je dejal.

>> Več: Na KGZS kritični do predlaganih sprememb pri obdavčitvi plačil za kmete