c S

Vlada zvišala mejo obdavčitve za normirance, davčni paket v državni zbor

27.09.2022 08:49 Vlada je na dopisni seji sprejela predlog paketa davčnih sprememb, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance. Ta med drugim prinaša višjo obdavčitev normirancev, delno razveljavitev dohodninske reforme prejšnje vlade ter spremembe pri sofinanciranju goriva kmetom. Med drugim se vrača tudi obveznost izročanja računov kupcem, ki jo je prejšnja vlada odpravila. Zakonske spremembe morajo pred uveljavitvijo še skozi poslansko sito.

Vlada je včeraj potrdila paket petih zakonskih predlogov in jih poslala v obravnavo v državni zbor. Gre za predloge zakonov o dohodnini, o trošarinah, o davčnem potrjevanju računov, o davčnem postopku in o finančni upravi. Prve tri bo DZ po predlogu ministrskega zbora obravnaval po nujnem postopku.

Prvotne predloge zakonskih sprememb je vlada objavila v začetku avgusta, po opravljeni javni obravnavi in pogovorih s socialnimi partnerji pa jih je nato nekoliko prilagodila. “Davčne spremembe grejo v smer, da tisti, ki imajo največ, tudi največ prispevajo,” je prejšnji teden dejal finančni minister Klemen Boštjančič in dodal, da so iskali ravnotežje med ciljnimi ukrepi in ne prevelikim izpadom iz proračuna.

>> Več: Vlada zvišala mejo obdavčitve za normirance, davčni paket v državni zbor