c S
Na kratko iz gospodarstva 12.04.2021 20:37 Ljubljana, 12. aprila (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Avstrijska skupina OMV, ki prodaja 92,25-odstotni delež v OMV Slovenija in črpalke po Sloveniji, je te dni prejela nezavezujoče ponudbe. Zanimanje naj bi izrazili madžarska družba Mol, azerbajdžanski Socar, poljska naftna družba PKN Orlen, ruski Gazprom in grški Coral. "Zdi se, da ima najboljše karte za nakup madžarski Mol, ki je v Sloveniji prisoten ter ima za Petrolom in OMV tretji največji tržni delež," je v soboto pisalo Delo in dodalo, da se bo kupnina po ocenah poznavalcev gibala okoli 300 milijonov evrov.

Delničarji zavarovalnice Generali, ki je v last Generali CEE Holding, so na današnji skupščini med drugim odločili, da bodo o lanskem bilančnem dobičku in morebitni delitvi dividend odločali naknadno. Vodstvu je skupščina za lani podelila razrešnico, izhaja iz zapisnika skupščine, objavljenega na Ajpesu.

Bonitetna hiša Standard & Poor's Rating Services je 9. aprila družbi Petrol potrdila dolgoročno bonitetno oceno. Ta ostaja pri BBB-. Kratkoročna ocena je pri A-3. Ocena prihodnjega izgleda bonitetne ocene pa je stabilno, je Petrol danes sporočil prek spletne strani Ljubljanske borze.

Družba KS Naložbe je sporočila, da se je ob povečanju osnovnega kapitala družbe iz naslova odobrenega kapitala število delnic KSFR, ki kotirajo na Ljubljanski borzi, 9. aprila povečalo za 1.954.000. Novo število delnic z oznako KSFR znaša 9.863.878. V postopku povečanja osnovnega kapitala družbe je vse novo izdane delnice vpisal in prevzel dosedanji delničar, družba Kalantia iz Cipra, so zapisali v današnji objavi prek spletne strani Ljubljanske borze.

Visa svoj inovacijski program s partnerstvi širi na nove trge v Jugovzhodni Evropi, vključno s Slovenijo, Romunijo in Hrvaško. Inovacijski program bo zagonskim fin-tech podjetjem omogočil dostop do več novih partnerstev, mentorstev in poslovnih priložnosti. Zagonska podjetja, ki želijo krepiti vlogo malih in srednjih podjetij, preoblikovati izkušnjo plačil in graditi pametna mesta, se lahko do 15. aprila prijavijo na visainnovationprogram.com.