c S
Evropske borze navzdol; dražja nafta, krepkejši evro 12.04.2021 20:36 London/Frankfurt/Pariz, 12. aprila (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Podobna gibanja je opaziti v ZDA, analitiki pa jih pripisujejo zadržanosti vlagateljev pred začetkom objavljanja četrtletnih poročil o poslovanju ameriških podjetij. Nafta se je podražila za približno odstotek, zvišal se je tudi tečaj evra.

V ZDA se v torek začenja objava poročil o poslovanju med letošnjim januarjem in marcem. Kot prvi jih bo med drugim objavil aluminijski koncern Alcoa, v sredo bodo nato sledile banke JP Morgan, Goldman Sachs in Wells Fargo, v četrtek pa še Bank of America in Citigroup. V petek bo Kitajska objavila podatek o gospodarski rasti v prvem četrtletju.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,43 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3961,90 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,13 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 prav tako 0,13 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,39 odstotka.

V Zürichu se je indeks SMI znižal za 0,51 odstotka. So pa bili danes nekaj bolj optimistični vlagatelji na Dunaju in v Milanu - dunajski indeks ATX se je zvišal za 0,04 odstotka, milanski FTSE MIB pa za 0,11 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,10 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,12 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa celo 0,53 odstotka.

Tečaj evra je danes v mirnem trgovanju nekoliko pridobil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1913 dolarja, potem ko je dopoldne za nekaj časa zdrsnil pod mejo 1,19 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1904 dolarja oz. 0,16 centa višje kot v petek.

Podporo evru so dali nepričakovano ugodni podatki o trgovini na drobno v območju evra, pravijo analitiki. Prihodki trgovcev v državah z evrom so bili februarja za tri odstotke večji kot januarja, ko so se zmanjšali, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Cene nafte so teden začele z rastjo za približno odstotek. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 59,93 dolarja, kar je 61 centov več kot v petek. V Londonu so se junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 51 centov na 63,46 dolarja.