c S
Trgovina na drobno v območju evra in EU februarja narasla 12.04.2021 11:40 Luxembourg, 12. aprila (STA) - Obseg trgovine na drobno v evrskem območju se je februarja na mesečni ravni povečal za tri odstotke, v celotni EU pa za 2,9 odstotka. Slovenija je med državami unije po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat februarja beležila eno največjih rast. V medletni primerjavi je obseg trgovine na drobno upadel.

V mesečni primerjavi se je v območju z evrom prodaja neživilskih proizvodov povečala za 6,8 odstotka, prodaja pogonskih goriv pa za 3,7 odstotka. Prodaja hrane, pijače in tobaka se je znižala za 1,1 odstotka, navaja Eurostat.

V celotni uniji je medtem prodaja neživilskih proizvodov zrasla za 6,2 odstotka. Obseg prodaje pogonskih goriv je bil večji za 2,4 odstotka, prodaja hrane, pijače in tobaka pa se je skrčila za 0,8 odstotka.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so imele največje mesečne rasti Avstrija (+28,2 odstotka), Slovenija (+16,4 odstotka) in Italija (+8,4 odstotka). Na drugi strani so največje padce beležile Malta (-1,5 odstotka) ter Francija in Madžarska (obe po -1,2 odstotka).

Medletno je obseg prodaje v območju z evrom padel za 2,9 odstotka. Po podatkih evropskega statističnega urada se je prodaja pogonskih goriv znižala za 13 odstotkov, neživilskih proizvodov za 5,5 odstotka, pri čemer se je prodaja poštnih in internetnih storitev okrepila za 37,3 odstotka, prodaja hrane, pijače in tobaka pa se je dvignila za 1,9 odstotka.

V EU se je obseg trgovine na drobno v primerjavi z lanskim februarjem znižal za 2,2 odstotka. Prodaja pogonskih goriv je bila za 11,9 odstotka manjša, prodaja neživilskih proizvodov pa štiri odstotke skromnejša. Znotraj slednje kategorije se je prodaja poštnih in internetnih storitev okrepila za 37,9 odstotka. Prodaja hrane, pijače in tobaka pa je bila za 1,8 odstotka višja.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, se je na letni ravni obseg trgovine na drobno najbolj zmanjšal na Portugalskem (-15,4 odstotka), na Slovaškem (-14,7 odstotka) in na Malti (-8.9 odstotka). Največje rasti pa so beležile Belgija (+11 odstotkov), Avstrija (+5,2 odstotka) in Hrvaška (+5,1 odstotka). Slovenija je na letni ravni beležila 2,7-odstotno rast.