c S

Večina bank brez gotovinskega poslovanja z valutami nekaterih evropskih neevrskih držav

03.04.2021 10:24 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Večina bank je ukinila gotovinsko poslovanje z valutami nekaterih evropskih držav, ki nimajo evra. Za to so se odločile zaradi zelo majhnega prometa, saj se vse več plačuje s karticami, tudi manjše zneske, so pojasnile.

V posamezni banki je mogoče kupiti oz. prodati ali položiti oz. dvigniti z računa tujo gotovino za valute, ki so navedene v tečajnici banke.

Če je ob valuti zvezdica, pomeni, da se z njo posluje le negotovinsko, torej nakup in prodaja gotovine ni možna, so pojasnili v NLB. V tej banki so med valutami, s katerimi poslujejo le še negotovinsko, češka, norveška, švedska in danska krona, poljski zlot, bolgarski lev in ruski rubelj.

Tudi Nova KBM je s februarjem zaradi zelo majhnega prometa ukinila gotovinsko poslovanje z norveško, švedsko in dansko krono, poljskim zlotom, bolgarskim levom in ruskim rubljem. "Stranke smo o tem pravočasno obvestili," so povedali v banki.

Kljub ukinitvi gotovinskega poslovanja Nova KBM za omenjene valute še vedno omogoča konverzijo teh valut na računih, so dodali, medtem ko so v NLB povedali, da te možnosti ne ponujajo več.

V Unicredit banki Slovenija so konec lanskega leta zaradi premajhnega interesa ukinili poslovanje s češkimi, norveškimi, švedskimi in danskimi kronami. "Ukinitve poslovanja z dodatnimi valutami zaenkrat ne načrtujemo," so navedli.

V banka Intesa Sanpaolo so prav tako konec lanskega leta prenehali z gotovinskim poslovanjem z nekaterimi tujimi valutami, in sicer norveško, švedsko in dansko krono ter poljskim zlotom. Gorenjska banka pa je gotovinsko poslovanje s temi valutami ukinila konec januarja, so povedali.

V Sparkasse so povedali, da so dvigi in pologi sredstev možni le za švicarski frank, britanski funt, hrvaške kune in ameriški dolar. Za japonski jen, češko, dansko, švedsko in norveško krono, avstralski dolar, madžarski forint in poljski zlot pa ponujajo negotovinsko poslovanje.

Podobno je v Addiko banki in v Sberbank. V Addiko bank gotovinsko poslujejo z ameriškim dolarjem, švicarskim frankom, britanskim funtom, hrvaško kuno in bosansko marko. V Sberbank pa ob teh omogočajo gotovinsko poslovanje še z avstralskim in kanadskim dolarjem ter ruskim rubljem, izhaja iz njihove spletne strani.