c S
Na kratko iz gospodarstva 26.02.2021 19:33 Ljubljana, 26. februarja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Stečajni upravitelj družbe Cestno podjetje Ljubljana je Okrožno sodišče v Ljubljani obvestil, da je družba, ki je v postopku stečaja od februarja 2013, lastnica še nekaj nepremičnin, o katerih upravitelj ob prvi poizvedbi ni bil seznanjen. Gre za tri nepremičnine v Zgornjih Kosezah in eno nepremičnino v Karlovškem predmestju v Ljubljani, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Družba Sip Šempeter je za 31. marec sklicala skupščino, na kateri se bodo delničarji med drugim seznanili s poslovanjem v letu 2020 in odločali o uporabi bilančnega dobička. Ta je na dan 31. december lani znašal 10,4 milijona evrov. Nekaj manj kot pol milijona evrov naj bi ga namenili za izplačilo dividend, preostanek pa pustili nerazporejen. Dividenda na delnico bo tako znašala 1,20 evra bruto, je razvidno iz današnje objave sklica skupščine na Ajpesu.

Podjetje Cargo-partner, ki deluje tudi v Sloveniji, je po enem letu sodelovanja v skladišču družbe Transcargo v Roermondu prevzelo to nizozemsko logistično podjetje in začel z njegovim postopnim vključevanjem v svojo skupino. S tem uresničujejo svojo strategijo širitve v zahodni Evropi. "Ta naložba pomeni razširitev poslovanja podjetja Cargo-partner na Nizozemskem in dopolnjuje obstoječi portfelj storitev s strokovnim znanjem družbe Transcargo na področju logistike, storitev z dodano vrednostjo in cestnih prevozov," so pojasnili.

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes vpisalo zastavno pravico na 45-odstotnem deležu solastnika trgovine z medicinskimi pripomočki Majbert Pharm Alana Amadeja Eferla v korist države oz. državnega odvetništva. Že v ponedeljek je sodišče Eferlu, ki ima prijavljeno prebivališče v Dubaju, prepovedalo razpolagati z njegovim deležem v družbi tudi na zahtevo Zavarovalnice Triglav. Prav tako je 24. decembra lani v korist družbe PCX Invest iz Dragomerja vpisalo plombo na celoten delež Majbert Pharma, znanega kot dobavitelj hitrih testov državi. Glede današnjega zaznamka so na državnem odvetništvu za Finance pojasnili, da gre za zavarovanje 1191 evrov terjatve, ki izhaja iz stroškov kazenskega postopka in sodnih taks zoper Eferla.

Grampet Group, ki velja za največjo zasebno družbo na področju železniškega prometa in logistike v Romuniji ter srednji in jugovzhodni Evropi, svojo dejavnost širi tudi v Slovenijo. Kot je poročal spletni portal Romania Insider, v skupini širitev v svojo deseto državo v regiji izpostavljajo kot pomemben del strategije širitve portfelja storitev. Pričakovati je, da bodo tudi v Sloveniji ponudili storitve svojega voznega parka, ki vključuje 400 lokomotiv in 20.000 vagonov.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je bil na četrtkovem Razvojnem svetu regije jugovzhodna Slovenija ponovno potrjen za predsednika. V vlogi predsednika Razvojnega sveta in Sveta jugovzhodne Slovenije je ta teden podpisal tudi dodatek k dogovoru za razvoj te regije. Razvojni program tako obsega 28 projektov v skupni vrednosti 64,9 milijona evrov, pri čemer je za sofinanciranje predvidenih nekaj več kot 34 milijonov evrov sredstev iz evropske kohezijske politike, so sporočili z občine.

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je na letošnjem svetovnem kongresu mobilne tehnologije, ki je ta teden potekal v Šanghaju, predstavil svoje najnovejše inovativne rešitve. Kot je povedal namestnik predsednika družbe Huawei Ken Hu, so osredotočene na tri področja: tehnologija, izdelki in aplikacije, so sporočili iz Huawei Technologies Ljubljana. Huawei je v sodelovanju s partnerji do sedaj podpisal več kot tisoč pogodb za industrijske aplikacije za mobilna omrežja pete generacije (5G) v več kot 20 različnih panogah, so dodali.