c S
Evropske borze s padci; cenejša nafta in evro 26.02.2021 19:33 London/Frankfurt/Pariz, 26. februarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Vlagatelji ostajajo zaskrbljeni zaradi hitre rasti donosov državnih obveznic v ZDA in drugod po svetu, čeprav so v ZDA nekateri izkoristili možnost za poceni nakupe delnic. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa v primerjavi z dolarjem znižal.

Cepljenja, padec števila okužb s covidom-19 in obeti novega stimulativnega paketa za ameriško gospodarstvo in posameznike so v zadnjih tednih potisnili tečaje delnic navzgor. Medtem ko so milijarde pomoči vlagatelji ocenili za dobro novico, pa jih je sedaj začela skrbeti inflacija.

Če bi cene močno porasle, se namreč na borzah bojijo, da bi lahko centralne banke ukrepale z zvišanjem ključnih obrestnih mer. Nemir vnaša tudi dejstvo, da se je donos do dospelosti 10-letnih ameriških obveznic ta teden dvignil najvišje v zadnjem letu dni. Krepijo se tudi donosi na državne obveznice drugod po svetu, od Avstralije in Japonske do Nemčije in Francije.

Indeksi so že v četrtek močno upadli, na stari celini pa je pesimizem vztrajal tudi danes. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je izgubil 1,33 odstotka.

V Parizu je CAC 40 padel za 1,39 odstotka in v Frankfurtu DAX za 0,67 odstotka. Londonski FTSE 100 je beležil 2,53-odstotni padec.

FTSE MIB v Milanu se je znižal za 0,93 odstotka in SMI na borzi v Zürichu za 1,28 odstotka. Dunajski ATX je upadel za 1,96 odstotka.

Na newyorških borzah je razpoloženje neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je 0,41 odstotka pod izhodiščem. Širši indeks S&P 500 medtem pridobiva 0,80 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se po včerajšnjem 3,5-odstotnem padcu danes pobira za 1,73 odstotka.

Tečaj evra se je v primerjavi z ameriškim zelencem znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2084 dolarja, s čimer se je evro pocenil za 0,66 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2121 dolarja (v četrtek 1,2225 dolarja).

Nafta se je občutno pocenila, potem ko so cene tekočega zlata v četrtek dosegle 13-mesečni vrh. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena aprila, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 62,30 dolarja, kar je 1,23 dolarja manj kot v četrtek. V Londonu so se aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 74 centov na 66,14 dolarja za sod.