c S
Umar: Še globlji padec BDP blažila izvoz in gradbeništvo 26.02.2021 15:48 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) blažji padec obsega BDP v letu 2020 od njihove napovedi pripisujejo predvsem ugodnim gibanjem v izvoznem delu gospodarstva in gradbeništvu. V zadnjem četrtletju sta bila izvoz in industrija že blizu ravnem pred izbruhom epidemije covida-19, so sporočili.

Kot so danes sporočili iz statističnega urada, se se je obseg BDP lani po prvi oceni realno skrčil za 5,5 odstotka. To je bolje od Umarjeve zimske napovedi, objavljene pred božičem, po kateri naj bi skrčenje gospodarske aktivnosti lani doseglo 6,6 odstotka.

"Med dejavnostmi so se najbolj skrčile tiste, ki so bile v času strogih zajezitvenih ukrepov zaprte oziroma je bilo njihovo delovanje omejeno," je v sporočilu za javnost zapisala direktorica Umarja Maja Bednaš.

Gre za razvedrilne, športne, rekreacijske in osebne storitve, gostinstvo in večji del trgovine. Upad aktivnosti v teh dejavnostih je bil primerljiv s spomladanskim in je podobno kot v prvem valu tudi vplival na znatno zmanjšanje potrošnje gospodinjstev, ugotavljajo na Umarju.

Na drugi strani so bile nekatere druge dejavnosti, zlasti tiste, ki so vezane na mednarodno menjavo - promet, gradbeništvo in izvozno usmerjene predelovalne dejavnosti - v zadnjem četrtletju znatno manj prizadete in so po močnem upadu v drugem četrtletju okrevale v celotni drugi polovici leta.

Skladna s tem so bila tudi gibanja izvoza in uvoza blaga, ki so bila v zadnjem četrtletju v medletni primerjavi že pozitivna.

Tudi investicije v osnovna sredstva so po globokem padcu spomladi v nadaljevanju leta četrtletno rasle. Med agregati potrošnje pa je bila lani medletno višja le državna potrošnja, ki se je med drugim krepila zaradi izdatkov za obvladovanje epidemije in soočanje z njenimi posledicami.

Dodana vrednost se je lani sicer zmanjšala v večini dejavnosti. Največji padec je bil v razvedrilnih, športnih, rekreacijskih in osebnih storitvah, namreč zaradi njihovega zaprtja oz. omejenega delovanja v času najstrožjih omejitev spomladi in v zadnjih mesecih leta ter v vmesnem obdobju zaradi določenih omejitvenih ukrepov fizičnega distanciranja in nošenja mask ter samozaščitnega obnašanja.

Medtem ko so zajezitveni ukrepi tako v prvem kot drugem valu vplivali na močan padec v gostinstvu in trgovini, pa so na nekatere druge dejavnosti v drugem valu vplivali razmeroma manj. "Promet je po močnem upadu v drugem četrtletju v drugi polovici leta postopno okreval. Podobna dinamika je bila prisotna tudi v gradbeništvu in izvozno usmerjenih predelovalnih dejavnostih, kjer je dodana vrednost v drugem polletju medletno že postala pozitivna," je še dodala Bednaševa.

Med predelovalnimi dejavnostmi je k medletni rasti v zadnjem četrtletju prispevala predvsem proizvodnja v srednje tehnološko zahtevnih panogah, pri čemer na Umarju izpostavljajo proizvodnjo električnih naprav in kovinskih izdelkov. V celem lanskem letu pa so medletno povečale proizvodnjo le visoko tehnološko zahtevne panoge, kot sta farmacevtska industrija in proizvodnja IKT opreme.