c S
Nekdanja vodilna Probanke zanikala krivdo za zlorabo položaja 26.02.2021 15:46 Maribor, 26. februarja (STA) - Nekdanja članica uprave medtem likvidirane Probanke Milana Lah in eden od direktorjev omenjene banke Peter Lobnik sta danes na mariborskem sodišču zavrnila očitke glede pomoči pri zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Prvoobtoženega poslovneža Tomaža Ročnika na predobravnavni narok ni bilo, saj se je opravičil.

Ker je bilo jasno, da obtožena krivde ne bosta priznala, specializirani državni tožilec Luka Moljk zanju tudi ni predlagal kazenske sankcije v primeru priznanja, je pa okvirno predstavil obtožnico, ki vsem trem očita dobre tri milijone evrov visoko oškodovanje družb Toming Consulting in Millcom skupina. Obe je sicer lastniško obvladoval Ročnik.

Družbi naj bi oškodovali tako, da je Ročnik jeseni leta 2008 za 4,5 milijona evrov od Probanke, na čelu katere je bila takrat njegova sestra Romana Pajenk, odkupil delnice Nove KBM, čeprav je bil omenjeni sveženj delnic takrat na Ljubljanski borzi vreden le 1,7 milijona evrov. Ostala dva sta mu pri tem pomagala tako, da sta mu s posojilom zagotovila denar za nakup delnic, izvedla vse potrebne notranje postopke za prodajo delnic omenjenima družbama.

"Za delnico Nove KBM je plačal 36 evrov, čeprav bi jo lahko kupil za vsega enajst evrov," je še razložil Moljk in pri tem soobtoženima očital vplivanje na kreditni odbor, da je ta podelil kredita za nakup delnic podjetjema Klasje iz Celja in Ptujskim pekarnam, ki sta bila takrat del Ročnikovega poslovnega imperija. Kakšen je sploh bil Ročnikov interes za nakup delnic ni jasno, najverjetneje pa je tako pomagal čistiti bilance takrat finančno že precej omajane mariborske banke, je dodal Moljk.

Specializirano državno tožilstvo je sodniku Boštjanu Polegeku, ki bo glavno obravnavo izpeljal sam, predlagalo 21 prič in večje število listinski dokazov, če se bo s tem strinjala tudi obramba, pa bo tožilec soglašal, da zgolj preberejo izpovedi prič iz sodne preiskave. Na drugi strani je odvetnik Lahove Filip Primec dodatno predlagal zaslišanje dveh nekdanjih vodilnih v Probanki, Bogomirja Kosa in Vita Verstovška ter nekdanjega prvega moža Nove KBM Matjaža Kovačiča.

Kot je pojasnil Primec, bi prva dva lahko pojasnila naložbeno strategijo banke v obravnavanem času, zadnji pa o stanju Nove KBM v tistem obdobju ter pričakovanjih glede gibanja vrednosti delnic v času pričakovane privatizacije takrat druge največje državne banke.

Odvetnik Lahove je po opravljenem naroku povedal, da so se očitki tožilstva od začetka preiskave do danes obrnili praktično na glavo, ob tem pa dodal, da članici uprave očitajo, da je dejansko ravnala v korist banke. Ob tem je tudi izpostavil, da tožilstvo verjetno ni tisto, ki bi bilo poklicano za presojo vrednosti, po katerih se z vrednostnimi papirji trguje med poučenimi vlagatelji.

"Menim, da bo v tem postopku izplen tožilstva majhen oziroma ga sploh ne bo," je prepričan Primec, ki ga z Lahovo naslednji teden čaka še vnovičen začetek sojenja, na katerem bosta s svojo nekdanjo šefico Pajenkovo znova poskušali dokazati nedolžnost v zvezi z očitki zaradi poslovne goljufije. Mariborsko sodišče ju je namreč pred dvema letoma obsodilo vsako na leto in enajst mesecev pogojne zaporne kazni, a je višje sodišče sodbo razveljavilo.

Sodnik Polegek Ročnika, ki se je tokrat opravičil zaradi upokojitve svojega odvetnika, novi pa naj bi potreboval še nekaj časa, da se seznani z zadevo, na predobravnavnem naroku pričakuje 23. marca. Glavno obravnavo je razpisal za 13. april, ko bodo najprej zagovore podali vsi trije obtoženi.