c S

Prva sredstva za okrevanje se pričakujejo pred koncem junija

19.01.2021 16:02 Bruselj, 19. januarja (STA) - Prva evropska sredstva za okrevanje bi morali začeti pridobivati še v času portugalskega predsedovanja Svetu EU, je napovedal finančni minister Andrej Šircelj. V povezavi s časovnim načrtom ratifikacije pravne podlage za financiranje okrevanja in priprave slovenskega načrta za okrevanje poudarja, da bodo pohiteli, kolikor se da.

V Evropski komisiji so v minulih dneh članice EU večkrat pozvali k čimprejšnji ratifikaciji pravne podlage za financiranje okrevanja in k čimprejšnji pripravi nacionalnih načrtov za okrevanje, na podlagi katerih bodo države črpale sredstva iz sklada za spoprijem Evrope s pandemijo novega koronavirusa v vrednosti 750 milijard evrov.

Šircelj je prepričan, da bo Slovenija vse pripravila v predpisanih rokih. "Pohiteli bomo, kolikor se da, da se ta projekt glede celotnega paketa okrevanja začne čim prej," je zatrdil v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po videokonferenci finančnih ministrov EU. Slovenija po njegovih besedah tudi ne bo čakala do zadnjega roka, ki je določen v evropskih dokumentih.

Za podrobnosti glede priprave slovenskega načrta za okrevanje je treba po Šircljevih besedah vprašati ministra Zvoneta Černača, pristojnega za razvoj in kohezijsko politiko, ki je v stalnem stiku z Brusljem ter tehnično usklajuje vse podrobnosti. Pri tem je finančni minister spomnil, da za vse države veljajo enaka pravila in da je treba slediti ciljem, ki jih je določila Evropska komisija.

Šircelj je sicer kot prednostna področja izpostavil trg dela, gradnjo domov za starejše in zagotavljanje primerne kakovosti zdravstvene in socialne oskrbe teh ljudi, zagotavljanje kakovostnejših zdravstvenih storitev, okolje, nekatere infrastrukturne projekte in digitalizacijo na vseh področjih.

V povezavi z ratifikacijo pravne podlage za financiranje okrevanja, sklepa o lastnih virih, pa je minister dejal, da težko poda natančen datum, a da bodo storili vse, da se to stori čim prej. Po neuradnih informacijah se sicer ratifikacija v državnem zboru načrtuje v marcu.

Finančni ministri EU so danes na virtualnem zasedanju razpravljali o vzpostavljanju mehanizma za okrevanje in odpornost v vrednosti 672,5 milijarde evrov, ki je osrednji del sklada za spoprijem Evrope s pandemijo novega koronavirusa. Uveljavitev tega mehanizma se pričakuje v drugi polovici februarja, nato naj bi članice unije v Bruselj posredovale uradne načrte za okrevanje, je v ponedeljek pojasnil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Komisija ima dva meseca časa za obravnavo nacionalnih načrtov. Svet EU, torej članice, imajo nato mesec dni časa, da načrt odobrijo. Potrjujejo jih s kvalificirano večino. Viri pri EU izpostavljajo cilj, da se začnejo nacionalni načrti potrjevati v drugi polovici portugalskega predsedstva, torej z aprilom.

Države naj bi se v načrtih osredotočile na zeleni in digitalni prehod, gospodarsko kohezijo in konkurenčnost, socialno kohezijo, odzivanje in pripravljenost na krize ter na politike za mlade in otroke.

Druga osrednja tema današnjega zasedanja finančnih ministrov je bil načrt za spoprijemanje s slabimi posojili, saj pandemija covida-19 povečuje delež slabih posojil v bančnem sistemu, kar lahko negativno vpliva na hitrost okrevanja.

Šircelj je znova poudaril, da Slovenija v tem trenutku s tem nima težav. Je pa stanje v različnih članicah različno. Ob tem je opozoril, da se pričakuje večje težave v posameznih državah na področju likvidnosti in da so na to pozorni tudi v Sloveniji, čeprav pri likvidnosti gospodarstva v zadnjih desetih mesecih ni bilo drastičnih sprememb, še manj pri likvidnosti prebivalstva, kar kažejo tudi denarne vloge v bančnem sistemu.