c S
Vlagatelji pri Bernardu Madoffu bodo morali vrniti dobičke 25.09.2020 09:16 New York, 25. septembra (STA) - Vlagatelji, ki so imeli v piramidnem sistemu finančnega prevaranta Bernarda Madoffa ustvarili dobičke, bodo morali po odločitvi zveznega prizivnega sodišča v New Yorku te vrniti nazaj v sklad za plačilo tistim, ki so imeli izgube. Madoff je bil leta 2009 obsojen na 150 let zapora.

Danes je star 82 let in ostaja v zaporu, čeprav so v ZDA zaradi koronavirusa iz zapora izpustili veliko obsojenih. Tožbo za vrnitev dobičkov prevaranim je vložil sodno imenovani zaupnik Irving Picard, ki je doslej uspel nabrati kar 14,3 milijarde dolarjev vlagateljem, ki so izgubili skupaj 17,5 milijarde dolarjev, ko se je piramida porušila.

Madoff je izkoriščal pohlep posameznih bogatih vlagateljev in skladov, ki so verjeli v obljube o neverjetno visokem donosu. Ko je novih naivnežev zmanjkalo, se je piramida podrla, vendar pa so tisti, ki so bili na njenem vrhu, vseeno ustvarili precejšnje dobičke. Picard zahteva, da jih plačajo v njegov sklad, ki deli denar nazaj žrtvam, vendar pa se upirajo s tožbami.