c S
Predlog za večjo enakopravnost delavcev s krajšim delovnim časom zaradi starševstva v tretjo obravnavo 24.09.2020 16:27 Ljubljana, 24. septembra (STA) - DZ je z 71 glasovi za in enim proti sklenil, da gre predlog spremembe zakona o starševskem varstvu v tretjo obravnavo. Opravili jo bodo na naslednji seji. S predlogom bi se staršem s krajšim delovnim časom zaradi starševstva plačal prispevek za socialno varnost do polne delovne obveznosti od sorazmernega dela njihove povprečne mesečne bruto plače.

Prispevek za socialno varnost do polne delovne obveznosti se jim torej ne bi več plačal od sorazmernega dela minimalne plače, določa predlog spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga je v zakonodajni postopek vložil DS.

Dopolnila Levice, po katerem bi za osnovo za obračun in plačilo prispevkov upoštevali povprečno bruto plačo v državi za preteklo leto, pa niso sprejeli.

Predlagana sprememba bo preprečila, da bi se omenjenim staršem zaradi razlike v vplačanih prispevkih za socialno varnost znižala pokojninska osnova in s tem njihova višina pokojnine.

Vlada je predlog podprla. Pravica s sedanjo ureditvijo namreč ne dosega svojega namena. Večina staršev jo koristi samo zato, ker pomeni edini način za ustrezno varstvo otroka. Vendar pa bodo negativne posledice take odločitve čutili ob upokojitvi, saj bo zaradi nižjih vplačanih prispevkov tudi pokojnina nižja, je danes ob drugi obravnavi spremembe v DZ posvarila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

Na letni ravni bo predlagana sprememba zakona pomenila dodatnih približno 20 milijonov evrov, je povedala.

Poslanske skupine razen SNS so v predstavitvi stališč danes izrazile podporo predlagani spremembi, ker bo denimo zmanjšala razliko med starši, ki bodo koristili pravico, in tistimi, ki je ne bodo. V SNS pa so menili, da glede na finančni položaj države zdaj ni pravi čas za tako spremembo.